Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Robottal műteni biztonságosabb, de sokkal drágább

kategória: Férfi problémák, Urológia

Azok a betegek, akiknek prosztata- vagy veseműtétjénél robotok asszisztálnak, rövidebb ideig szorulnak kórházi utókezelésre, kevesebbszer van szükségük vérátömlesztésre, és ritkábban is halnak bele a szövődményekbe. De a robot akár több ezer dollárral is többe kerülhet. A kevéssé invazív robotműtét általában laparoszkópos technológiával zajlik, melynek során egész apró kamerát és eszközöket vezetnek be a testbe egy-két kisebb bemetszésen keresztül. Szuperprecíziós műszerekkel helyettesítik a sebész kezét a mechanikus karok végén, melyeket az operáló orvos egy konzolról irányít.


"Az én olvasatomban az üzenet az, hogy a robot bevonása bizonyos előnyökkel jár a nyitott beavatkozásokhoz képest" -  foglalta össze a kutatás vezetője, Jim Hu, a bostoni Brigham és Női Klinika munkatársa. Hu és csapata az állami adatbázist elemezte, hogy megvizsgálják, a költséges robotműtétek extra előnyei költséghatékonyabbá teszik-e őket a régebbi technikákhoz képest. 2008 utolsó negyedévéből álltak rendelkezésre az összehasonlítást lehetővé tevő legfrissebb adatok.

Ezekből az derült ki, hogy a prosztata-eltávolítások több mint feléhez robot segítségét vették igénybe. A műtétek 3 százaléka laparoszkópiával zajlott, 44 százalékuknál pedig felnyitották a beteg testét. Az utóbbi módszer még mindig gyakoribb volt a vese- és prosztataproblémák esetén, mint a robot. A felnyitott betegek esetében 1000 ember közül 2 meghalt a műtét után. Öt százalékuk vérátömlesztésre szorult, ugyanez a robot által asszisztált esetekben csak 2 százalékos arányban alakult. Átlagosan 1 nappal rövidebb ideig kellett a kórházban maradniuk, mint a hagyományos ellátásban részesülőknek. A veseeltávolítások esetében az eredmények hasonlóan alakultak. A robot azonban sokkal drágább, a laparoszkópos műtétnél 700 dollárral (150 000 Ft), a nyílt műtétnél pedig 1100 dollárral (240 000 Ft) kerül többe. A vese esetében a költségkülönbségek még szembetűnőbbek.

David Penson, a Vanderbilt Egyetemi Kórház sebésze, aki a kutatásban nem vett részt, úgy vélekedett, hogy nagyobb figyelmet kellett volna fordítani a betegek lábadozásával kapcsolatos adatokra. A hangsúlynak az eljáráson kellene lennie, ellentétben a sebészi ügyességgel. "Évekkel ezelőtt úgy gondolták, hogy ez a műtétek kvintesszenciája, különösen ami a prosztataműtétet illeti. A betegek előbb távozhattak a kórházból, jobbak lettek a későbbi eredményeik is. Valójában tényleg vannak előnyei, de nem annyi, mint amennyit reméltünk" - mondta a szakember.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések