Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Koleszterincsökkentőt mindenkinek?

kategória: Koleszterin

Amerikai szakemberek becslése szerint évente mintegy 17 millió ember életét menthetné meg hosszú távon, ha a felnőttek naponta szednének koleszterincsökkentő tablettát. Nagy vizsgálatok igazolták, hogy a "rossz" LDL-koleszterin vérszintjének csökkentése esetén a szívinfarktus vagy a szélütés sokkal ritkábban fordul elő. Amerikai kutatók kiszámolták, hogy mennyit kellene a társadalomnak költenie, és milyen hasznot hajtana, ha minden felnőtt naponta bevenné a koleszterincsökkentő tablettát.

A szív- és érbetegségek esetében a koleszterin szintjének mérséklése hatékony eljárásnak tűnik, de mérlegelést igényel, hogy a kezelési költség, a haszon, illetve az esetleges mellékhatások és a veszélyek milyen arányban állnak egymással. Lawrence D. Lazar és munkacsoportja az amerikai árviszonyok figyelembe vételével igyekeztek felbecsülni ezt.

A koleszterint csökkentő sztatin készítmények az Egyesült Államokban négy dollárba (900 forintba) kerülnek havonta. A kutatók számításai szerint mindenki jól járna, ha 35 éves korától naponta bevenné a sztatin tablettát, akár csak mérsékelten emelkedett vérkoleszterin-érték esetén is. A becslés szerint 30 esztendő alatt az amerikai egészségügyi kiadásokban 1,4 milliárd dollárt lehetne megtakarítani évente, méghozzá minden évben 17 millió ember életének várható megmentése révén - olvasható a Circulation szaklapban megjelent tanulmányban.

A munkacsoport vezetője szerint nem is a tabletta ára vagy az igen ritka mellékhatások veszélye jelent gondot, hanem a terápiahűség: a pontos, kihagyás nélküli gyógyszerbevétel éveken keresztül. Vizsgálatok szerint csak az amerikai lakosság az ilyen folyamatos gyógyszerszedés szempontjából 20-40 százalékban megbízható.

2012.02.03 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések