Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Koleszterin ellen csipkebogyót

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

A csipkebogyó C-vitamin tartalmánál fogva igen hatékony gyulladásgátló, továbbá megvéd a szívbetegségektől, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A népi gyógyászatban évszázadok óta használják ízületi gyulladások ellen. Egy 2007-ben készült tanulmány kimutatta, hogy negyven százalékkal csökkent a fájdalmuk, és 25 százalékkal javult a mozgásképességük azoknak az ízületi fájdalmakkal küzdő betegeknek, akik napi rendszerességgel fogyasztottak csipkebogyó-kivonatot.

A legutóbbi vizsgálat során a Lund Egyetem tudósai 31 elhízott férfit és nőt figyeltek meg, akik hat héten át 40 grammnyi csipkebogyóporból készített italt fogyasztottak, majd a következő hat héten almából és szőlőből készített kivonatra tértek át. A szakemberek mindkét szakasz után megmérték a páciensek testsúlyát, vérnyomását, vérzsírszintjét és glükóz-toleranciáját.

Az eredmények azt mutatták, hogy a csipkebogyókúra után a betegek vérnyomása átlagosan 3,4 százalékkal csökkent, míg koleszterinszintjük öt százalékkal. További tesztekben az úgynevezett rossz koleszterin (LDL) szintje még nagyobb, hatszázalékos csökkenést mutatott. Az adatok alapján összességében 17 százalékkal csökkent a szívbetegség kialakulásának esélye az elhízott betegeknél.

Ha a további vizsgálatok arra is fényt derítenének, hogy a csipkebogyó a szív- és érrendszeri megbetegedésekre is ilyen jótékony hatással van, használatát be lehetne vezetni azoknál a betegeknél, akik nem tudják szedni a hagyományos koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket.

2012.01.24 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések