Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kolerajárvány!

kategória: Fertőző betegségek

Három, egzotikus és turistacélpontként híres országban is betegséget, illetve járványt okozott a kolera.

Eddig 50 ember fertőződött meg kolerával Vietnamban.
A kórházba szállított 50 emberből 23-nál mutatták ki csak egyelőre biztosan a kolera-baktériumainak jelenlétét, de a többiek is nagyon hasonló tüneteket mutatnak - közölte a helyi sajtóval a megyei egészségügyi hatóság.

A hatóság szakértői szerint a járvány fő oka a Mai Giang folyó, mely a Quynh Luu körzetet kettészeli. A szennyezett folyóban a vizsgálatot végző szakemberek már meg is találták a kolera kórokozóját. A hatóság figyelmeztette a lakosságot, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az élelmiszer-biztonságra, csak ellenőrzött forrásból származó vizet igyanak, tartsák egymástól elkülönítve a nyers és a már megsütött, megfőzött élelmiszert, és ügyeljenek arra is, hogy az ételeket megfelelő hőmérsékleten tárolják.

Vietnamban - amely a betegség által különösen veszélyeztetett terület - a 2008. év első 8 hónapjában mintegy 700 kolerás megbetegedést regisztráltak.

A Hongkongban egy hatéves kisfiút is megbetegített a kolera.
A kórházban ápolt gyermek székletmintáiból következtethető adatok szerint a gyanú immáron bizonyossággá vált, a kolerát okozó baktériumot ugyanis sikerült azonosítani a tenyésztést követő vizsgálat során.

A fiú október 3-án érkezett vissza Nepálból, ahol tanulmányi kiránduláson vett részt. A társainak, és a kísérőtanárainak egyelőre nincsenek a betegségre utaló tünetei, és a fiú is - bár súlyos, de - stabil állapotban van.
A központ illetékesei szerint pánikra egyelőre nincs ok, bár a 2007-ben regisztrált 3 esethez képes az ez évben eddig jelentett 5 eset jelentős emelkedésnek számít, pláne ha tekintetbe vesszük, hogy még két és fél hónap hátra van 2008-ból.

2008.10.15 05:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Aki "jó bőr" akar lenni

Ma már szerencsére kevesek éheznek. Az ételek mennyiségében és minőségében fantasztikus a kínálat. A kulináris örömök élvezete sokakat tesz boldoggá. De széppé is?

tovább


Szponzorált hirdetések