Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kokainfüggőség ellen védőoltás?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Pszichiátriai betegségek, Szenvedélybetegségek

Jövőre egy olyan vakcinát tesztelnek majd Spanyolországban, amely segíteni fog a kábítószereseknek legyőzni függőségüket - közölték szakértők.

A jövő év első felében 164 emberen próbálják majd ki a vakcinát tucatnyi kórházban, mondta el egy sajtótájékoztatón Carmen Moya Garcia, az egészségügyi minisztérium Nemzeti Drogprogramját vezető epidemiológus. A vakcina nem fojtja el a kokain iránti vágyat, ám a drogfüggők nem éreznek semmit, amikor használják a szert.

A vakcina egy fehérjemolekulát kapcsol a kokainmolekulákhoz, ezek arra serkentik a szervezet immunrendszerét, hogy a kábítószert felismerő antitesteket termeljenek és ne engedjék a drogot eljutni az agyba, magyarázta Carlos Alvarez Vara pszichiáter. "A páciensek nem éreznek semmit, amikor használják a szert és csalódottak lesznek, hogy kidobták a pénzüket az ablakon" - mondta Vara. Az Európai Orvostudományi Hivatal által jóváhagyott klinikai vizsgálatot más országokra is kiterjeszthetik majd.

Az elmúlt évben 22 ezer spanyol kért segítséget az orvosoktól és kórházaktól kokainfüggősége miatt. A kokainfüggőség kezelése manapság főként pszichiátriai tanácsadásból és 12 lépéses programokból áll. A szakértők szerint a tipikus kokainfüggő 15 és 34 éves kor közötti fiatal diplomás férfi.

Főként Spanyolországban lép be Európa területére a dél-amerikai kokain, amely többnyire az egykori gyarmatról, Kolumbiából érkezik, ez az ország a világ legnagyobb kokaintermelője. Az igazságszolgáltatásban dolgozók szerint Spanyolország a kolumbiai kokainkartellek pénzmosási központjává vált. Az elmúlt évben Spanyolországban több, mint nyolcezer embert csuktak le kokainterjesztésért, és Európán belül itt a legmagasabb a kokainfogyasztók aránya.

2008.11.24 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - mielőtt hitelt venne fel

Van az úgy, hogy nagyon kell a pénz, nincs mese. Hiába tudja józan eszével az ember, hogy a kölcsön kapott pénzt költve azt éli fel, amit még meg sem keresett, és sok esetben csak annyit ér el ezzel, hogy későbbre tolja a gondot, amitől most fáj a feje.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések