Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Koffeinfüggő anyák

kategória: Alvászavar, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Nőgyógyászat, Szenvedélybetegségek, Táplálkozás

Reggel egy dupla kávé, ebédhez kóla, délután egy energiaital - úgy tűnik, az amerikaiak soha nem látott mennyiségben fogyasztanak koffeintartalmú italokat.

A Rockstar nevű üdítőital eladása például - ami dobozonként 360 mg koffeint tartalmaz, szemben az egy csésze kávéban található 80-150 mg-hoz képest - 2007-ben majdnem 40 százalékkal nőtt. A megemelkedett koffein fogyasztás következménye a "koffeinfüggő anyukák" megjelenése. A Nemzeti Alvás Alapítvány kutatásai megmutatták, hogy az anyák több mint 65 százalékának koffeinre van szüksége, hogy átvészeljen egy napot. Gyakran pedig már nem is elég egy csésze, hanem napi 4-5 kávé és néhány pohár kóla teszi csak meg a hatását.


A koffein az agyban lévő neurotranszmitterek (idegsejtek közti átvivő anyagok) visszaszorításával hat, melyek normális esetben felszabadítanák a fáradtságért felelős idegimpulzusokat. Ez az egyik oka, hogy a koffein függést okoz, állítják szakértők. Az emberek hozzászoknak az energialökethez, amit a kávé ad nekik.

Azonban számos káros mellékhatása lehet az aromás ital fogyasztásának: migrén, gyomorégés, bél- és emésztőrendszeri problémek, illetve nőknél megnövelheti a vetélés veszélyét. Ezek azonban a szakértők szerint csak rövid távú mellékhatások, a koffeinfogyasztásnak nincsenek hosszú távú következményei.


Más rossz szokások, szenvedélyek, mint például az túlzott kalóriabevitel, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás sokkal károsabbak lehetnek a szervezet számára. A koffein esetében inkább annak rászoktató jellege veszélyes. A szakértők azt javasolják, próbáljunk meg kávé helyett inkább természetes módon fenntartani energiaszintunket: aludjunk eleget, étkezzünk egészségesen, és igyekezzünk a nap folyamán tartani legalább egy 10 perces pihenőt. Ha pedig semmiképp nem bírjuk ki kávé nelkül, az elfogyasztott maximális mennyiség ne legyen több napi 200 milligrammnál.


Animáció: HáziPatika.com

2008.06.30 11:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nemcsak a húszéveseké a világ

Jaj, dehogynem! - sóhajt fel ötvenéves barátnőm, aki hosszabb ideje egyedül él, és már a sokadik társkereső próbálkozása is kudarcot vallott. Tényleg ennyire nehéz bizonyos életkor felett társra találni?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések