Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Koffein hatására kevesebbet hibáznak a több műszakban dolgozók

kategória: Neurológia, Táplálkozás

Jó hír a kávéfüggőknek: egy új vizsgálat szerint a koffeinfogyasztás meggátolhatja, hogy a több műszakban dolgozók hibákat kövessenek el munkájuk során.

A fejlett országokban a dolgozók legalább 15 százaléka dolgozik állandóan vagy időlegesen több műszakban, amely megzavarhatja a szervezet belső óráját. Egyeseknél alvászavar jelentkezik: csak rövid időszakokra tudnak elaludni és munkahelyükön álmosak lesznek, ez pedig megnöveli a hibák kockázatát - magyarázták a kutatók.

A Cochrane Library honlapján május 12-én közzétett elemzésben a tudósok 13 korábbi kutatás eredményeit nézték át, amelyek a koffeinnek a több műszakban dolgozókra gyakorolt hatását vizsgálták. A legtöbb vizsgálatban azonban csak szimulálták a munkavégzést. A résztvevők számos különböző módon juttatták be a koffeint: kávé, tabletták, energiaitalok vagy ételek útján, míg a kontrollcsoport placebót kapott.

Kiderült, hogy a koffein hatékonyabban gátolta meg a hibázást, mint a szunyókálás vagy a placebó, továbbá olyan területeken is javította a teljesítményt, mint a memória, a figyelem, a felfogás és az érvelés.

"Úgy tűnik, jó okunk van azt gondolni, hogy a hibák csökkent gyakorisága összefüggést mutat a sérülések előfordulásának csökkenésével, bár ezt a csökkenést nem tudjuk mennyiségileg jellemezni" - mondta el Katharine Ker, a London School of Tropical Medicine kutatója, a tanulmány vezető szerzője egy sajtóközleményben. A szerzők hozzátették, hogy a vizsgálatokat tovább kell folytatni idősebb alanyokon, mivel a kísérletben zömében 20-30 év közöttiek vettek részt.

2010.05.31 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések