Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Koffein a bőrrák ellen

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

A sérült sejtek pusztulását, tehát a programozott sejthalált gyorsította a koffein, egerekben végzett vizsgálatban. Az amerikai kutatók ultraibolya-B (UV-B) sugárzásnak kitett egereknek adagoltak koffeint, így a rákos burjánzásnak indult sejtek elpusztultak.

Az UVB sugárzást megelőző egy-két hétben kapták meg az egerek a koffeint, ivóvízbe keverve. A 0.4 mg/ml-es koffein koncentráció olyan magas vérszintet eredményezett, amelyhez egy embernek napi 3-5 csésze kávét kellene meginnia. A kutatók azt találták, hogy csökkent az UVB által kiváltott osztódó sejtszám, ami UVB besugárzás után alakul ki a bőr legalsó rétegében.

- Reméljük, hogy ezen eredményeink emberekre is érvényesek, de további klinikai vizsgálatok szükségesek. Mindazonáltal epidemiológiai kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres kávé, illetve tea fogyasztók a nem melanóma típusú bőrrák előfordulásában az alacsony rizikófaktorúak közé tartoznak - mondta dr. Allan H. Conney, aki a kutatást kollégáival együtt végezte a Rutgers Állami Egyetemen, New Jerseyben.

2008.04.22 08:54:58

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - lakásbiztosítás: nyugodt nyaralás?

Vagyonának mekkora része fekszik a lakásában? Akár magában az ingatlanban, akár ingóságokban? Ha végig gondolja, mekkora kár érheti, és némi nyugtalanságot érez az eredmény láttán, akkor érdemes elolvasnia, ami következik.

tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések