Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Koffein a bőrrák ellen

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

A sérült sejtek pusztulását, tehát a programozott sejthalált gyorsította a koffein, egerekben végzett vizsgálatban. Az amerikai kutatók ultraibolya-B (UV-B) sugárzásnak kitett egereknek adagoltak koffeint, így a rákos burjánzásnak indult sejtek elpusztultak.

Az UVB sugárzást megelőző egy-két hétben kapták meg az egerek a koffeint, ivóvízbe keverve. A 0.4 mg/ml-es koffein koncentráció olyan magas vérszintet eredményezett, amelyhez egy embernek napi 3-5 csésze kávét kellene meginnia. A kutatók azt találták, hogy csökkent az UVB által kiváltott osztódó sejtszám, ami UVB besugárzás után alakul ki a bőr legalsó rétegében.

- Reméljük, hogy ezen eredményeink emberekre is érvényesek, de további klinikai vizsgálatok szükségesek. Mindazonáltal epidemiológiai kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres kávé, illetve tea fogyasztók a nem melanóma típusú bőrrák előfordulásában az alacsony rizikófaktorúak közé tartoznak - mondta dr. Allan H. Conney, aki a kutatást kollégáival együtt végezte a Rutgers Állami Egyetemen, New Jerseyben.

2008.04.22 08:54:58

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Unoka születik

Talán el lehet az érkező unokát képzelni. De egyet nem lehet máskor és másként, csak az unoka születése pillanatától kezdve érezni a határtalan szeretetet és örömet, amely végül is megteremti a nagyszülőt.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések