Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Koffein Alzheimer-kór ellen?

kategória: Alternatív medicina, Alzheimer-kór, Gyógyszerészet, Neurológia

Két vizsgálat újabb adalékot adott annak bizonyításához, miszerint a koffeinfogyasztás segíthet az Alzheimer-kór gyógyításában és megelőzésében.

Floridai kutatók arról számoltak be, hogy napi 500 milligramm koffein - mely körülbelül 5 pohár 2,5 deciliteres kávénak felel meg - javította a memóriát azokban az egerekben, akikben mesterségesen Alzheimer-szerű tüneteket idéztek elő. Két hónap elmúltával a koffeinfogyasztó állatok a memóriateszteken hasonló eredményt értek el, mint azon hasonló korú az egyedek, akik soha nem mutatták a demencia tüneteit.


A vizsgálat, melyet július 5-én publikáltak a Journal of Alzheimer's Disease című újságban, megállapította, hogy a koffein mintegy felére csökkenti a vérben és az agyban található béta amiloid szintjét, mely fehérje az Alzheimer-kór során rakódik le.
"Az új megállapítások bebizonyítják, hogy az Alzheimer-kór ellen a koffein nem csupán védekező stratégiát, hanem "életmentő kezelést" jelent" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Gary Arendash, a Dél Floridai Egyetem tudósa. "A koffein, ami egy legális drog, könnyen bejut az agyba, és közvetlenül fejti ki hatását a betegség alakulásában."

A Floridai Alzheimer-kór Kutató Központ korábbi kísérletei szerint egerekben a koffein megelőzi a fiatal felnőttkorban fellépő memóriaromlást, melynek valószínű oka, hogy a stimuláns csökkenti az agyban kialakuló gyulladást, végeredményben pedig az amiloid-lerakódást. Továbbá úgy találták, hogy idősebb emberekben a koffein szinte ugyanolyan rövid idő alatt csökkenti az amiloid-szintet, mint az Alzheimer-tüneteket mutató egerekben. Azonban Arendash felhívta rá a figyelmet, hogy míg napi 500 milligramm koffein fogyasztása egészséges emberekben nem okoz betegséget, addig azoknak, akik magas vérnyomásban szenvednek, vagy terhesek, limitálniuk kell a koffeinbevitelt.

Még nem ismert, hogy Alzheimeres egerekben van-e hasonló hatása a kisebb dózisú koffeinnek is. A tudósok szintén megállapították, hogy a koffeinnek semmiféle hatása nincsen a normál - nem Alzheimeres - állatok memóriájára. "Az eredmény szerint a koffein nem emeli a memóriát a normál szint fölé, annak haszna inkább csak az Alzheimer-kórosokban nyilvánul meg" - jegyezte meg Arendash.

Animáció: HáziPatika.com

2009.07.09 07:39:11

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések