Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Éhgyomorra kockázatos dönteni

kategória: Pszichológia, Táplálkozás

A legfrissebb kutatási eredmények szerint amikor üres gyomorral kell döntést hoznunk, hajlamosabbak vagyunk a kockázatvállalásra. A Max Planck Neurobiológiai Intézet kutatói úgy vélik, hogy az éhség áthelyezi a döntéshozást az agy más területeire, és ez megváltoztatja a számos élőlényben közös "harcolj vagy menekülj" reakciót. Ez a reflex kulcsszerepet játszik például a ragadozók viselkedésében, melyek nagyobb kockázatot vállalnak a préda elejtése érdekében akkor, amikor éheznek, mint akkor, amikor tele van a gyomruk.

Hasonló jelenséget figyeltek meg a legújabb kísérletekben az emberi viselkedéssel kapcsolatban is. Kiderült, hogy az emberek nagyobb eséllyel vállalnak pénzügyi kockázatot akkor, amikor éhesek.

A Max Plank kutatói ecetmuslicákon vizsgálták elméletüket, mely szerint az éhség különböző szintjei bizonyos döntéshozást befolyásoló idegsejteket aktiválnak, illetve deaktiválnak. Kiderült, hogy a muslicák ösztönös félelmét a széndioxidtól, amit normális esetben már a legalacsonyabb szinten a veszélyhez társítanak, összezavarja az éhség. Ez ellentmond annak a ténynek, hogy a muslicák kedvenc csemegéje, a rothadó gyümölcs, széndioxid gázt szabadít fel, ami konfliktushoz vezet az idegrendszer azon része között, amely a menekülésre ösztönzi az állatot, illetve azon része között, amely arra ösztönzi, hogy használja ki a lehetőséget a táplálkozásra.

A muslica agyában két terület szabályozza a viselkedés két különböző aspektusát, ezért a kutatók kiiktatták azt, amelyik a tanulásért és a döntéshozásért felelős. Amikor ezt a területet deaktiválták, a rovarok nem reagáltak a széndioxidra, és éhesen ugyanúgy folytatták a táplálkozást annak ellenére, hogy széndioxid volt jelen. A jóllakott muslicák azonban elkerülték a széndioxidos helyeket, ami arra utal, hogy az agy más területein lévő veleszületett ösztönök szabályozták a döntéshozást.

Dr. Ilona Grunwald-Kadow elmondta: az, hogy az éhes muslicák a széndioxid ellenére folytatták a táplálkozást, azt bizonyítja, hogy az agy ösztönösen örömmel vállalta a kockázatot a bőséges táplálék kedvéért. "Érdekes látni, milyen mértékben befolyásolják a metabolikus folyamatok és az éhség az agy feldolgozórendszerét" - jegyezte meg.

2013.07.05 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések