Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Repülni biztonságosabb, mint kórházba kerülni

kategória: Gondolta volna?

Évente több millióan halnak meg a világon orvosi műhibák és kórházi fertőzések következtében. Ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kórházba kerülni sokkal veszélyesebb, mint repülőre ülni. "Ha valakit most vennének fel bármelyik országban kórházba, egy a tízhez az esélye annak, hogy valamilyen hiba áldozatává válik ellátása során. Az egészségügyi műhiba következtében bekövetkező halálozás esélye pedig egy a háromszázhoz" - ismertette a statisztika számait Liam Donaldson, a WHO frissen kinevezett betegbiztonsági megbízottja. Ezzel szemben repüléskor az utasok elhalálozásának valószínűsége csupán egy a tízmillióhoz.

Több száz millióan kapnak valamilyen kórházi fertőzést minden évben. Az esetek több mint felét el lehetne kerülni, ha az egészségügyi alkalmazottak szappanos vízzel vagy alkoholos fertőtlenítőszerrel kezet mosnának a betegek kezelése előtt. A WHO adatai szerint a fejlett országokban adott pillanatban egyszerre hét, a fejlődő országokban pedig tíz beteg kap legalább egy kórházi fertőzést. Minél hosszabb időt tölt egy beteg az intenzív osztályon, annál nagyobb a fertőzés kialakulásának kockázata, mert a katéter, a lélegeztető gép és a többi orvosi eszköz is oka a fertőzések magas számának.

Jelenleg körülbelül százezer kórház követi a WHO műtétekhez ajánlott biztonsági ellenőrzőlistáját, amely a szervezet szerint 33 százalékkal csökkentette a műtéti szövődmények, és 50 százalékkal a halálozás kockázatát. Ha ezt az ellenőrzőlistát mindenütt használnák a világon, a becslések szerint körülbelül 500 ezer halálozást lehetne megelőzni.

2011.08.01 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések