Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kockázatelemzés szülés előtt

kategória: Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

Az alternatív módszer neve: Aktív kockázatmenedzselés a terminusra eső szülések esetében (AMOR-IPAT).

A módszer a szülés megindítását jelenti a kockázati tényezők alapján a megelőzésre, hogy minden egyes asszony akkor kezdjen szülni, amikor a legnagyobb az esélye arra, hogy hüvelyi úton tudja világra hozni gyermekét - nyilatkozta a kutatás vezetője, James M. Nicholson docens.

"Az elmúlt évtizedben a császármetszések aránya 30 százalék fölé emelkedett. A műtét a hüvelyi szüléshez képest növeli a szülés utáni vérzés, fertőzés és kórházi újrafelvétel lehetőségét" - mondta Dr. Nicholson.

Ellentétben a szülésmegindításra vonatkozó korábbi, visszatekintő tanulmányokkal, ez a kutatás megkísérelte minimalizálni a zavaró tényezőket azzal, hogy véletlenszerű modellt használt. 270 asszonyt vizsgáltak, akiket terhességük 32. és 37,5. hete között kértek fel a részvételre. Azokat a kismamákat, akik nem szültek meg a terhesség 37. hetének 4. napjáig, véletlenszerűen 2 csoportba osztották. Az egyik csoportot az AMOR-IPAT módszerrel kezelték, a másikat hagyományosan. Három egészségügyi intézet foglalkozott velük. Az AMOR-IPAT csoport rizikófaktorait beazonosították és két kategóriába sorolták: 1. amelyek zavarják a méhlepény növekedését, illetve 2. amelyek siettetik a magzat növekedését. Mindkét faktor közismerten növeli a műtéti szülésbefejezések valószínűségét. Ha a kezelt csoportban levő valamelyik kismamának a meghatározott időkereten belül nem indult meg spontán a szülése, akkor megelőző jelleggel megindították a folyamatot. Az AMOR-IPAT csoport tagjainál minél több és súlyosabb rizikófaktort találtak, annál korábban javasolták a szülés mesterséges megindítását a szülési időszakban (a terhesség 38-41. hete között.)
Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a szülészeti kockázatkezelés az AMOR-IPAT-tal egészségesebb babákat és kedvezőbb szülészeti kimenetelt eredményezett. Ráadásul az eredmények megkérdőjelezik az eddigi álláspontot, hogy a mesterségesen megindított szülések gyakrabban végződnek császármetszéssel. Az AMOR-IPAT további lehetséges előnyeinek felmérése céljából további kutatások szükségesek, több kísérleti alany, illetve változatosabb összetételű csoportok szükségesek.
Animáció: HáziPatika.com

2008.06.10 15:28:41

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések