Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kockázatelemzés segíthet megőrizni a fogakat

kategória: Fog- és szájbetegségek

A 30 év feletti lakosság több mint felénél, a 45 év felettiek 85 százalékánál jelentkezik a fogínysorvadás. A szinte észrevétlenül előre haladó és magától meg nem álló folyamat néhány év alatt törvényszerűen a fogak vagy akár az implantátumok meglazulásához, majd elvesztéséhez vezet. Általában későn válik a beteg számára nyilvánvalóvá, hogy fogai stabilitása annyira csökkent, hogy hamarosan fogvesztés előtt áll. Ennek veszélyét azonban már jóval korábban fel lehet ismerni, személyre szabott és több mint 100 féle tényezőt vizsgáló fogvesztés-kockázati elemzéssel.

A beültetett implantátumok körül ugyanúgy kialakulhat gyulladás, mint a saját természetes fogak körül, ha nem változtatnak a feltételeken. Aki foglazulás miatt elvesztette saját fogait, ugyanolyan tényezők miatt pár év alatt elvesztheti implantátumait is.


A fogvesztés kockázatának vizsgálata a 96 kérdéses kérdőívvel kezdődik, azután 50 klinikai vizsgálat adatai kerülnek az adatlapokra, majd hét egyéb területi kockázat felmérését követően történik az eredmények összesítése. Az alapelemzéshez tartozik az általános egészségügyi állapot felmérése, az egyéni szervezeti egészség kockázatának vizsgálata, valamint a szájüregi állapot, az állcsontok, csontkínálat vizsgálata és értékelése. Ajánlható, további vizsgálatok során történik nagylabor, allergiavizsgálatok, fül-orr-gégészet, belgyógyászat, mikrobiológiai tenyésztés, CT, csontsűrűség értékelése, csontritkulás labor (biszfoszfonát). A felmérés mellett a kockázatok csökkentésére rendelkezésre állnak kezelések, az íny alatti terület szájhigiéniai kezelése, lézeres ínysorvadás kezelése APDT technikával, dióda sebészi lézer, mechanoterápia (sínezés), lágylézerkezelés, hyaluronsav, csontpótlás, lézer műtétek, piezo eljárások.

A kockázatelemzéshez kapcsolódó értékelés feltárja, illetve előre jelzi az okokat a saját fogak és implantátumok meglazulásában, valamint az ínytasak, implantátum körüli gyulladás mint góc okozta másodlagos problémák (szívinfarktus, koraszülés, agyvérzés) elkerülési lehetőségeit. Támpontot ad a saját fogak vagy az implantátumok várható zavartalan élettartamának hosszára, az állapot javítását eredményező teendőkre.
A cél a beteg számára olyan megoldást találni, amivel a legtovább élhet saját fogaival, ne legyen fogvesztése, tartósak és eredményesek legyenek a költséges kezelések - mint például az új fogpótlások, az implantáció. A kockázatcsökkentő kezelésekkel kevesebb panasz, probléma és a fogászati munkák jelentősen hosszabb élettartama várható.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.02 00:02:00

forrás: 50plusz


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések