Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kíváncsi, meddig fog élni? Megmondjuk! + Videó

kategória: Celeb, Diabétesz, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gyógyszerészet, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Koleszterin, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek, Új termékek, szolgáltatások

Felére lehetne csökkenteni a szívbetegségek kockázatát kis változtatásokkal, melyekről személyre szabottan tájékoztatják a szűrési programon résztvevőket - derült ki a sanofi-aventis/Chinoin EgészségVonatának budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Ganxta Zolee, Harsányi Levente és Nacsa Olivér is.

A vasúti kocsikból kialakított mobil szűrőállomáson ingyenes mérésekkel és kockázatbecsléssel várják még október 4-én, szombaton az érdeklődőket. A vizsgálatok között szerepel az elmaradhatatlan vérnyomásmérés, illetve koleszterin- és vércukormérés. A haskörfogat, testsúly-, testmagasság-, testzsírszázalék-mérés és testtömegindex kiszámolása után az érdeklődők személyre szabott kockázatbecslésen vesznek részt, ahol egy számítógépes program segítségével kiszámolják, hogy a jelenlegi paraméterek mellett mekkora a következő években a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Médiatár főoldal
videó

Szűrések az EgészségVonaton

Szűrések az EgészségVonaton

A vizsgálatokról készült rövidfilmünket megnézhetik a jobb oldali képre kattintva!

Az adatokat értékelő orvosok az is megmutatják, hogy egy-egy rizikófaktor csökkentésével mennyire csökkenthető a betegség kockázata. Például egy 50 év feletti, túlsúlyos ember akár 5 kilogrammos fogyással, a haskörfogat 4 centiméteres csökkentésével, illetve a vérnyomás- és koleszterinszint normalizálásával felére képes csökkenteni annak esélyét, hogy szívinfarktus érje.

A szűrővonat budapesti bemutatóján a megjelent politikusok méltatták, hogy egy gyógyszergyártó cégtől egy igazán figyelemreméltó kezdeményezés, hogy a gyógyszereik szedése előtti állapotú, tehát egészséges embereket arra buzdít: vigyázzanak magukra, tegyenek egészségük megőrzéséért.

Magyarországon egy átlagember egészségben eltöltött éveinek száma 52, ezt kellene megnövelni - erősítették meg a szakemberek, többek között a gyógyszergyártó cég magyarországi elnök-vezérigazgatója. Frédéric Ollier elmondta, hogy a 2006 óta az országot járó mobil szűrőállomáson megjelentek több mint fele a szívbetegségek szempontjából magas-, illetve kiemelten magas kockázatú egyén volt. Számukra rendkívül fontos, hogy a mérések után konkrét megoldási javaslatot kapnak kézhez, hogy miként csökkenthető a rizikójuk.

A betegség kialakulásának veszélyét azzal is érzékeltetik, hogy színes grafikonon ábrázolják a jelenlegi esélyét egy szív- és érrendszeri betegségnek, és megmutatják azt is, hogy miként csökken ez a kockázat valamelyik rizikófaktor mérséklésével. Így a páciens előtt egyértelmű célok állnak: az orvos meg tudja mondani, hogy kilót kellene fogyni, illetve milyen életmód változtatásokra van szükség, hogy a betegség kialakulásának esélye kisebb legyen.

Kéky Kira

2008.10.03 17:27:47

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

A visszerekről nem is tudunk, amíg jól működnek

Az emberi szervezet szöveteiből az elhasznált vért a vénák, a visszerek szállítják vissza a szív felé. Ez a testünk egészséges működése szempontjából legalább annyira fontos funkció, mint az oxigénben gazdag vér szállítása a szövetekhez.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések