Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kiszimatolják a rákot a kutyák!

kategória: Daganatos betegségek, Gondolta volna?

Egy dél-koreai cég bejelentette, hogy egy japán retriever szövetének felhasználásával sikeresen klónozott négy kutyát, melyek képesek kiszimatolni az emberi rákot.

A négy fekete retriever a múlt hónapban született a hat és fél éves Marine klónozott magzataiból, akit arra képeztek ki Japánban, hogy szaglás alapján érzékelje a rákos betegeket - jelentette be közleményében az RNL Bio.

A japán őssejtkutató vállalat, a Seems felkérésére végrehajtott klónozást egy Lee Byeong-Chun, a Szöuli Nemzeti Egyetem professzora által vezetett kutatócsoport végezte, melyet az orvosi egyetem igazolt. A Seems azért akarta klónoztatni a kutyákat, mert Marine a rajta elvégzett méheltávolító műtétet követően nem tudott kölyköket szülni. "A modern klónozási technológiának köszönhetően Marine megőrizheti saját génjeit" - áll az RNL Bio weboldalán megjelentetett közleményben.

A klónozott retrievereket hamarosan elküldik Japánba kiképzésre, hogy elsajátítsák ugyanazokat a készségeket, mint anyjuk. Kettőt közülük később fejenként legalább 500 millió wonért (körülbelül 80 millió forintért) el fognak adni.

Marine tulajdonosa Yuji Satoh, a Shirahamában elhelyezkedő St. Sugar Rákkereső Kiképző Központ vezető kiképzője.

Számos ország kutatói vizsgálják, hogy a kutyák rendelkeznek-e azzal a képességgel, hogy a tüdő-, emlő-, prosztata- és bőrrákot korai, még kezelhető stádiumában kimutassák. Úgy vélik, hogy a rákos sejtek olyan illatanyagot hoznak létre, amely nincs jelen az egészséges sejtekben, és ezt a kutyák a lélegzetben vagy a vizeletmintában elméletileg kiszagolhatják.

Az RNL Bio Korea vezető kereskedelmi klónozó vállalata. Februárban bejelentette, hogy elfogadta egy amerikai nő megrendelését, aki 150 000 dollárért újra akarja teremtetni elhunyt szeretett pitbullját. Lee tagja volt annak a kutatócsoportnak a Szöuli Nemzeti Egyetemen, amely a világ első klónozott kutyáját, a Snuppy nevű afgán agarat nonprofit alapon 2005-ben létrehozta. Az egyetem kutatói tavaly nyáron aláírtak egy magállapodást a vám- és pénzügyőrséggel kábítószerkereső kutyák klónozásáról.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

2008.06.18 16:38:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulás rizikófaktorai

A csontok leépülése a kor előrehaladtával mindenképpen bekövetkezik, de ha kóros mértékben és már idejekorán felbomlik a csontépítési és csontbontási folyamatok egyensúlya, akkor nyilván elkerülhetetlen a csontritkulás.

tovább


Szponzorált hirdetések