Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kismama? Koffeinnel csak csínján!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Táplálkozás

A minimumra kellene csökkenteni a várandós kismamák kávé-, tea- és kólafogyasztását, mivel egy új tanulmány szerint összefüggés van a koffeinbevitel és az alacsony születési súly között.

Brit kutatók 2635 olyan várandós nőt vizsgáltak, akik terhességük nyolcadik-tizenkettedik hetében jártak. Azoknál a nőknél, akiknél a koffeinfogyasztás naponta 100 és 199 milligramm közé esett, 20 százalékkal nőtt az esély, hogy kisebb súlyú újszülöttet hoznak a világra. 200-299 milligramm bevitel esetében a kockázat 40 százalékra, 300 milligramm feletti fogyasztás esetén pedig 50 százalékra emelkedett a kis súlyú születés kockázata. A születési súly egy széles körben használt viszonyítási pont az egészség megítélésében, különösen, ha cukorbetegség vagy szívbetegség van jelen.

Egy átlagos csésze kávé körülbelül 100 milligramm koffeint tartalmaz, a tea körülbelül a felét, azonban a koncentráció változhat az elkészítés módjától és a termék márkájától függően. A koffein jelen van még a kólában, a csokoládéban és egyes kábítószerekben is.

A British Medical Journal online számában megjelent úgynevezett CARE-vizsgálat szerint ésszerű lenne azt tanácsolni a nőknek, hogy már a fogantatás előtt csökkentsék a koffeinfogyasztást és a terhesség során is tegyenek így. Egy korábbi kutatás kiderítette, hogy a koffein könnyen átjut a méhlepényen keresztül a magzatba, de ez önmagában még nem igazolta az alacsony születési súllyal való összefüggést. Olyan tényezőket is számításba kell venni, mint az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás vagy a teafogyasztás, amely a nők koffeinbevitelének 60 százalékárt felelős.

Nagy-Britannia Élelmiszerszabvány-Hivatala honlapján közzétette, hogy a várandós nők számára javasolt koffeinbevitelt a tanulmány fényében napi 300 milligrammról 200 milligrammra csökkentette - ez megfelel körülbelül két csésze kávénak. "Ez az új javaslat nem azt jelenti, hogy a várandós nőknek teljesen le kell mondaniuk a koffeinről, hanem egyszerűen csak vigyázniuk kell, hogy ne fogyasszanak túl sokat. Hangsúlyozzuk, hogy a kockázat valószínűleg nagyon kicsi" - jelentette ki a Hivatal vezető tudósa, Andrew Wadge.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.05 09:56:47

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések