Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kismama? Koffeinnel csak csínján!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Táplálkozás

A minimumra kellene csökkenteni a várandós kismamák kávé-, tea- és kólafogyasztását, mivel egy új tanulmány szerint összefüggés van a koffeinbevitel és az alacsony születési súly között.

Brit kutatók 2635 olyan várandós nőt vizsgáltak, akik terhességük nyolcadik-tizenkettedik hetében jártak. Azoknál a nőknél, akiknél a koffeinfogyasztás naponta 100 és 199 milligramm közé esett, 20 százalékkal nőtt az esély, hogy kisebb súlyú újszülöttet hoznak a világra. 200-299 milligramm bevitel esetében a kockázat 40 százalékra, 300 milligramm feletti fogyasztás esetén pedig 50 százalékra emelkedett a kis súlyú születés kockázata. A születési súly egy széles körben használt viszonyítási pont az egészség megítélésében, különösen, ha cukorbetegség vagy szívbetegség van jelen.

Egy átlagos csésze kávé körülbelül 100 milligramm koffeint tartalmaz, a tea körülbelül a felét, azonban a koncentráció változhat az elkészítés módjától és a termék márkájától függően. A koffein jelen van még a kólában, a csokoládéban és egyes kábítószerekben is.

A British Medical Journal online számában megjelent úgynevezett CARE-vizsgálat szerint ésszerű lenne azt tanácsolni a nőknek, hogy már a fogantatás előtt csökkentsék a koffeinfogyasztást és a terhesség során is tegyenek így. Egy korábbi kutatás kiderítette, hogy a koffein könnyen átjut a méhlepényen keresztül a magzatba, de ez önmagában még nem igazolta az alacsony születési súllyal való összefüggést. Olyan tényezőket is számításba kell venni, mint az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás vagy a teafogyasztás, amely a nők koffeinbevitelének 60 százalékárt felelős.

Nagy-Britannia Élelmiszerszabvány-Hivatala honlapján közzétette, hogy a várandós nők számára javasolt koffeinbevitelt a tanulmány fényében napi 300 milligrammról 200 milligrammra csökkentette - ez megfelel körülbelül két csésze kávénak. "Ez az új javaslat nem azt jelenti, hogy a várandós nőknek teljesen le kell mondaniuk a koffeinről, hanem egyszerűen csak vigyázniuk kell, hogy ne fogyasszanak túl sokat. Hangsúlyozzuk, hogy a kockázat valószínűleg nagyon kicsi" - jelentette ki a Hivatal vezető tudósa, Andrew Wadge.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.05 09:56:47

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések