Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megkívánta? Ne egye meg rögtön!

kategória: Pszichológia

Diéta során nagyon nehéz ellenállni például egy ínycsiklandó süti kísértésének. Ilyenkor azonban segíthet a szakemberek szerint, ha azt mondjuk magunknak, "megeszem, de csak később". Persze az ebben a trükk, hogy a pontos időt nem szabad meghatározni. A Személyiség- és Szociálpszichológiai Társaság legutóbbi ülésén bemutatott kutatás szerint ez a halogatási stratégia csökkenti az esélyét annak, hogy tényleg megegyük azt a fánkot. Ellentétben a késleltetett kielégüléssel (amikor azt mondja valaki, hogy megvárja az ebéd utáni desszertet), ebben az esetben azt ígérjük magunknak, hogy a homályos jövőben fogjuk elfogyasztani a példaként felhozott süteményt. Ez tényleg csökkentheti a sóvárgás érzését, mert karnyújtásnyira tartja a kísértést.

Nicole Mead, a Lisszaboni Katolikus Egyetem Üzleti és Gazdaságtudományi Karának pszichológusa és kollégái egy kísérletsorozat során állapították meg a módszer hatásosságát, valamint azt, hogy a szigorú önmegtartóztató stratégiákkal szemben ez nem vezet későbbi nagy falási rohamokhoz. Az egyik kísérlet résztvevőit három csoportra osztották, és egy kis tál csokit raktak eléjük. Az első csoportnak azt mondták, ehetnek belőle, a másodiknak megtiltották, hogy vegyenek, míg a harmadik csoport tagjainak annyit mondtak: később ehetnek belőle, ha akarnak. A vizsgálat végeztével a kutatók újra odatették a csokis tálat a csoport elé azzal, hogy most már szabad enni. Akiknek előzőleg megtiltották, azok vettek az édességből a legtöbbet, fejenként mintegy 9,81 grammnyit. A legkevesebbet a "halasztó" csoport evett, csupán 5,08 grammot.

Az eredmények azt bizonyították, ahogyan a többi hasonló kísérlet is, hogy a kísértést sokkal könnyebb a halogató technikával legyőzni. Az önmegtartóztatás láthatóan falási rohamot okozhat, míg a halogatásnál "úgy tűnik, alkalomról alkalomra kevésbé vágyunk a kísértés tárgyára" - közölte megfigyelését a kutató. 

2012.02.09 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések