Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem csak a nagy súlyok erősítenek

kategória: Sport, sport-egészségügy

A kisebb súlyokkal végzett nagy sorozatok legalább olyan hatékonysággal növelik az izomtömeget és az izomerőt, mint a nagy súlyokkal történő edzés - egy nemrég Kanadában végzett felmérés szerint. Az izomtömeg növelésének kulcsa az, hogy addig eddzünk, amíg izmaink el nem fáradnak - mondják a McMaster Egyetem tudósai.

Megvizsgálták, hogy a különböző nagyságú súlyok és sorozatok hogyan építik a fiatal férfiak lábizomzatát. A résztvevők egy csoportjának teherbírásuk 80 százalékával kellett egy vagy három sorozatot teljesítenie, míg a többiek 30 százaléknyi terhelés mellett végeztek három sorozatot. Egy sorozat addig tartott, ameddig a résztvevő az adott súllyal képes volt elvégezni a gyakorlatot - ez általában 8-12 gyakorlatot jelentett nagy súlyokkal és 25-30 gyakorlatot a kisebbekkel.

"Megfigyeléseink szerint a kisebb és nagyobb súlyok teljesen hasonló mértékben építik az izomtömeget és javítják az izomerőt - ismertette az eredményt Cam Mitchell, a McMaster kineziológiai tanszékének Ph.D. hallgatója, a kutatás vezetője. - Sokan éppen a nagy súlyoktól való félelmükben tartózkodnak az erőnléti edzésektől, ez azonban, mint látjuk, nem feltétlenül helytálló, hiszen kis súlyokkal  is elérhetjük a kívánt eredményt."

A kutatás részletes leírása a Journal of Applied Physiology című szaklap online kiadásában olvasható.

2012.05.20 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Üres már a fészek

A gyermekek "kirepülése" a családi fészekből az "üres fészek szindrómát" hagyja maga után. Mi történik ekkor a házastársi kapcsolattal? Mi marad a fészekben?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések