Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kirakatot nézni, vásárolni igenis egészséges

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Pszichológia

A brit Brunel Egyetem tanulmánya szerint a vásárlás a pozitív gondolkodással és élvezettel összefüggő agyi területek megnövekedett aktivitásával jár. Ez nem jelent meglepetést azok számára, akik ismerik az érzést, mikor megpillantják azt a gyönyörű pár fülbevalót vagy pulóvert, és felszabadul egy adag kedélyjavító endorfin. A kutatás is igazolta, hogy vásárlás közben erőteljesen emelkedhet a kellemes élmények során keletkező dopamin nevű neurotranszmitter szintje. Az ember jókedvű lesz, és ha egy barátjával vásárol, mindehhez ráadásul társas élmény is kapcsolódik, így együtt mindez erősíti az immunrendszert, az agy is felfrissül.

Ez természetesen csak azokra érvényes, akik élvezik a vásárlást. Akik nyűgnek tekintik, nem szeretik se a pénzt, se az idejüket pocsékolni erre, azok ne számíthatnak az endorfinok kellemes hatására sem. Egy másik tanulmányhoz az MIT, a Carnegie Mellon és a Stanford kutatói önkénteseket vizsgáltak fMRI-géppel, és rögzítették az agy különböző árucikkek fotóira adott válaszát. Ha a résztvevők olyan cikket láttak, amit szerettek volna megvenni, egy jó adag dopamin került be az agy jutalom-központjába. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy ez az agyi terület felelős a függőség kialakulásáért is, például a kényszeres vásárlási mánia esetében.

A legjobb hír: a kutatók azt is felfedezték, hogy a vásárlás pozitív hatása a kirakatok nézegetése közben is jelentkezhet. Aki tehát szeretne kellemes órákat szerezni magának, de nem akarja lemeríteni a bankszámláját, az hagyja otthon a pénztárcáját, ragadja nyakon egy barátját, és élvezzék a séta, a beszélgetés és a nézelődés egészségügyi előnyeit.

2011.02.28 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések