Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kinek való a gluténmentes diéta?

kategória: Allergia, Táplálkozás

Szinte mindenkinek a környezetében akad valaki, aki kiiktatta a glutént az étrendjéből - talán éppen ő maga. De kinek előnyös ez valójában? "A glutén a búzában, az árpában és a rozsban található fő fehérjék egyike - mondta el dr. Joseph Levy, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának gasztroenterológusa. - Valójában nem egy fehérjéről van szó, hanem azok csoportjáról, de a glutén egy általános kifejezés."

A sütésben kulcsszerepe van a gluténnak, mert az élesztővel kölcsönhatásba lépve felel a kelés folyamatáért. "A glutén szerkezete teszi a pékárut könnyűvé és ropogóssá. A gluténmentes tészta nem olyan levegős, sokkal sűrűbb, az eredmény pedig laposabb lesz" - magyarázta a szakértő. A glutén gasztronómiai előnye mellett azonban egészségügyi hátránya is jelentős, hiszen az emberek egy részénél problémát okozhat. Rachel Begun, az egyesült államokbeli Táplálkozástudományi és Dietetikai Szakmai Kollégium szakértője elmondta, hogy háromféle állapot: cölikália, intolerancia és allergia esetén fordulhatnak elő gondok glutén fogyasztásakor.

A cölikália (lisztérzékenység) olyan autoimmun zavar, amelynél glutén bevitelekor a szervezet megtámadja a saját bélsejtjeit. Az emiatt bekövetkező károsodás révén előfordulhat, hogy a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni. Ilyenkor már kis mennyiségű gabonafehérje is gondot jelenthet. Sajnos azonban nem minden érintett van tisztában azzal, hogy cölikáliában szenved: az American Journal of Gastroenterology című szakfolyóiratban tavaly megjelent tanulmány szerint a betegek négyötöde nem tud a diagnózisról, ami eleinte éveken át tünetmentes maradhat, ám később vérszegénység vagy csontritkulás kialakulásához vezethet.

"Ők glutén fogyasztásakor hasmenést, puffadást, émelygést, fáradtságot és bőrviszketést tapasztalhatnak" - magyarázta Rachel Begun. A glutén-intoleranciában szenvedőknél migrén és "agyködösödés" jelentkezhet. Ami az allergiát illeti, a szakértő elmondta, hogy kifejezetten gluténallergia nem létezik, de a búzára allergiások egy része úgy dönt, kizárja a glutént az étrendjéből. Levy és Begun azonban egyaránt figyelmeztetnek rá, hogy gasztroenterológiai diagnózis hiányában súlyos hiba a gabonafehérje kiiktatása, mert az egészséges szervezet számára szükséges anyagok vannak benne. "A gluténmentes diétára váltók súlya általában gyarapszik" - közölte dr. Levy, óva intve a fogyókúrás célzatú változtatástól.

2013.07.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Erzsike néni titka

Igen, a legendák köztünk élnek! Sőt, megszólaltathatók, kifaggathatók! Megtudhatjuk tőlük, mi az a plusz, mi az a hajtóerő, ami például háromszoros olimpikonná tehet egy tornászlányt, és mi a titka, hogy ma, 83 éves korában is energiát sugároz magából?

tovább


Szponzorált hirdetések