Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kimutatták a vírust, kezdődik az influenzaszezon

kategória: Nátha-influenza

Egy 18 éves beteg szervezetében mutattak ki először influenzavírus által okozott megbetegedést a vizsgálatok a mostani, 2011-2012-es influenzaszezonban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az Országos Epidemiológiai Központban egy 18 éves beteg szervezetében az influenza "A" vírusának a jelenlétét mutatták ki; a vírus altípusának meghatározása folyamatban van.

A közlemény szerint influenzaszerű (tehát nem feltétlenül influenzavírus által okozott, de ahhoz hasonló tüneteket mutató) megbetegedések halmozódásáról egyelőre nem érkezett jelentés. Október 24. és 30. között az országban 5800 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 15,6 százaléka 14 éven aluli gyermek, 47,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 27 százaléka 35-59 éves, 10,1 százaléka pedig 60 éven felüli volt.


Az ÁNTSZ hangsúlyozta: az oltás országszerte megkezdődött; a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért érdemes az oltást mielőbb beadatni. Az idén is 1,3 millió vakcina áll térítésmentesen a veszélyeztetett korcsoportok, vagyis a krónikus betegek és a 65 éven felüliek rendelkezésére, az érintettek a háziorvosuknál kaphatják meg az oltást. Azok, akik nem jogosultak térítésmentesen védőoltásra, az orvosukkal írathatják fel receptre a hazai patikákban kapható vakcinák valamelyikét.

Animáció: HáziPatika.com

2011.11.08 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések