Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kimutathatók a Parkinson-kór előjelei a vastagbélben

kategória: Gyomor- és bélproblémák, Neurológia

A kolonoszkópiához hasonló vizsgálattal évekkel tünetei megjelenése előtt megállapítható lesz a Parkinson-kór amerikai kutatók szerint, mert a betegségre jellemző fehérjék kimutathatók a bélfalból is. A chicagói Rush Egyetem orvosi központjának kutatói három pácienstől évekkel korábban, kolonoszkópiás vizsgálat során vett mintákat elemeztek.

Mindhárom páciensnél Parkinson-kór alakult ki, ám csak 2-5 évvel a mintavétel után. Mint kiderült, mindegyiküknél már évekkel korábban jelen voltak az alfa-szinuklein nevű fehérjéből álló plakkok a bélfalból vett mintában. Az e fehérjéből álló kicsapódások agyi megjelenése a Parkinson-kór jellemző tünete.

Az alfa-szinuklein felhalmozódása a bélben egészséges emberekre nem jellemző, a Parkinson-kóros embereknél azonban kimutatható jelenléte, ezért a módszer a jövőben alkalmas lehet a betegség korai diagnózisára - mondta el a LiveScience című ismeretterjesztő portálnak Kathleen Shannon neurológus, a tanulmány szerzőinek egyike.

Eredményeiket a kutatók a Movement Disorders című szakfolyóiratban ismertették.


Animáció: HáziPatika.com

2012.05.21 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések