Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kikre lehet veszélyes a vulkáni hamu Magyarországon?

kategória: Asztma, COPD, Egészségügyi tájékoztatás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Ma reggel elérte Magyarországot a második porfelhő, mely az izlandi vulkánkitörés következtében jutott a levegőbe. Szakemberek szerint azonban a szennyeződés annyira magas légrétegben mozog, hogy a magyar lakosság egészségét nem károsítja.


 "Elhaladt Magyarország felett az első porfelhő, de kedd reggel 8 óráig a Budapest, Nagykanizsa vonalon elérte hazánkat a második hamufelhő is. Azonban a fölöttünk lévő hamu olyan magas légrétegben mozog, hogy a földi műszerek sem mutatták ki, hogy hatására megemelkedett volna a porkoncentráció" - mondta Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa a Medipress-nek.
"Minimális az ország porszennyezettsége a hétfői összesített adatok szerint is" - tette hozzá Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese. " Valamint a vulkánkitörés hatására a légtérbe került szilikát jellegű szennyeződés növekedéséről kedden sem kaptunk információkat" - fejtette ki.

 "Igaz ugyan, hogy a hétvégén Kelet-Magyarországon pár órára megnőtt a porkoncentráció mértéke, de ezt együttesen okozhatta a földi tüzelés és a közlekedés is" - tette hozzá a főorvos asszony. "Az Egészségügyi Világszervezet azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a porkoncentráció mértékének esetleges növekedése légzőszervi károsodásokat okozhat" -  egészítette ki Bibók Zsuzsanna.  "A hamufelhő azonban elsősorban a vulkán közvetlen közelében élő izlandi lakosságot veszélyezteti" - ismertette Páldy doktornő. "Krónikus légzőszervi panaszokat, fulladást, köhögést és erős könnyezést okoz az apró szemcsés szennyeződés. Valamint megnövelheti az érintettek szív- és érrendszeri panaszainak kockázatát is" - részletezte.

"Magyarországon azonban eddig nem találkoztunk a vulkáni hamu okozta egészségügyi panaszokkal orvoshoz forduló betegekkel, de természetesen fel vagyunk készülve arra, hogy ha a magasból leszáll az aeroszol, akkor gyorsan tájékoztassuk a magyar lakosságot, és megfelelő ellátást biztosítsunk nekik" - magyarázta Páldy. "Hazánkban azonban nagyon csekély a valószínűsége, hogy egészségkárosító hatást váltson ki a porszennyeződés".

Animáció: HáziPatika.com

2010.04.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Mi is az a koleszterin?

A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái. Közéjük tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. Hogyan válhatnak hát ezek az alapvető építőelemek szervezetünk egészségének ellenségeivé?

tovább


Szponzorált hirdetések