Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kikre lehet veszélyes a vulkáni hamu Magyarországon?

kategória: Asztma, COPD, Egészségügyi tájékoztatás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Ma reggel elérte Magyarországot a második porfelhő, mely az izlandi vulkánkitörés következtében jutott a levegőbe. Szakemberek szerint azonban a szennyeződés annyira magas légrétegben mozog, hogy a magyar lakosság egészségét nem károsítja.


 "Elhaladt Magyarország felett az első porfelhő, de kedd reggel 8 óráig a Budapest, Nagykanizsa vonalon elérte hazánkat a második hamufelhő is. Azonban a fölöttünk lévő hamu olyan magas légrétegben mozog, hogy a földi műszerek sem mutatták ki, hogy hatására megemelkedett volna a porkoncentráció" - mondta Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa a Medipress-nek.
"Minimális az ország porszennyezettsége a hétfői összesített adatok szerint is" - tette hozzá Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese. " Valamint a vulkánkitörés hatására a légtérbe került szilikát jellegű szennyeződés növekedéséről kedden sem kaptunk információkat" - fejtette ki.

 "Igaz ugyan, hogy a hétvégén Kelet-Magyarországon pár órára megnőtt a porkoncentráció mértéke, de ezt együttesen okozhatta a földi tüzelés és a közlekedés is" - tette hozzá a főorvos asszony. "Az Egészségügyi Világszervezet azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a porkoncentráció mértékének esetleges növekedése légzőszervi károsodásokat okozhat" -  egészítette ki Bibók Zsuzsanna.  "A hamufelhő azonban elsősorban a vulkán közvetlen közelében élő izlandi lakosságot veszélyezteti" - ismertette Páldy doktornő. "Krónikus légzőszervi panaszokat, fulladást, köhögést és erős könnyezést okoz az apró szemcsés szennyeződés. Valamint megnövelheti az érintettek szív- és érrendszeri panaszainak kockázatát is" - részletezte.

"Magyarországon azonban eddig nem találkoztunk a vulkáni hamu okozta egészségügyi panaszokkal orvoshoz forduló betegekkel, de természetesen fel vagyunk készülve arra, hogy ha a magasból leszáll az aeroszol, akkor gyorsan tájékoztassuk a magyar lakosságot, és megfelelő ellátást biztosítsunk nekik" - magyarázta Páldy. "Hazánkban azonban nagyon csekély a valószínűsége, hogy egészségkárosító hatást váltson ki a porszennyeződés".

Animáció: HáziPatika.com

2010.04.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések