Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kik választanak párt nagy korkülönbséggel?

kategória: Öregedés

Egy friss kutatás szerint teljesen téves az a kép, ami az emberek többségében a nagyon eltérő korú párokról él - vagyis gazdag, idős férfiak csinos fiatal feleséggel, illetve idősödő milliomosnők jóképű fiatal férjjel. A vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy a nagy korkülönbség párok többnyire kevésbé vonzóak, kevésbé képzettek és kevésbé jómódúak, mint a hasonló korú partnerek.

A kutatást végző Hani Mansour, a denveri Colorado Egyetem munkatársa 1960 és 2000 közötti adatokat gyűjtött össze, és annak járt utána, hogy az így kigyűjtött alanyok hány évesen kötöttek először házasságot, hány évesen fejezték be tanulmányaikat, valamint mennyit kerestek. Egy másik, 1979-es adatbázis alapján az akkori fiatalok mentális készségeit térképezte fel, majd egy, a tizenévesek egészségével foglalkozó felmérés segítségével pedig a külső vonzerőre vonatkozó adatokat vette számba.

Az így egybevetett információk alapján a szakember arra a megállapításra jutott, hogy azok a személyek, akik jobb képességűek voltak, és főiskolára jártak, többnyire a saját korosztályukkal létesítettek kapcsolatot, majd diploma után, amikor sokan már házasodni készülnek, ők még többnyire a karrierjük építésével voltak elfoglalva. Ugyanakkor azok, akik alacsonyabb végzettséget szereztek, és ennek megfelelő állásuk is volt, sokkal szélesebb korosztályból választottak maguknak partnert, és gyakran házasodtak össze maguknál sokkal fiatalabb vagy sokkal idősebb személlyel.

Az elemzések alapján az is kimutathatóvá vált, hogy azok a férfiak, akik vagy sokkal fiatalabb, vagy sokkal idősebb nővel házasodtak össze, általában kevesebbet kerestek, mint azok, akik hasonló korú hölggyel kötötték össze életüket; a nők esetében pedig arra derült fény, hogy akik jóval idősebb vagy fiatalabb férfi mellett kötöttek ki, többnyire több pénzt vittek haza, ámbár nem azért, mert olyan sokat kerestek, hanem mert annyival többet dolgoztak. További érdekességként az is kiderült, hogy a nagy korkülönbséggel házasodó személyek általában rosszabb verbális és matematikai képességeket mutattak, ráadásul külsőre is kevésbé voltak vonzóak. Ez utóbbi alól egyedül az idősebb nőket választó férfiak voltak kivételek.

A Review of Economics and Statistics című lapban közzétett tanulmányból azt is megtudhatjuk, hogy a jelenkori tendencia alapján egyre többen választanak korban magukhoz közel álló párt, ami érthető, hiszen a hasonló korú emberek több dolgot tudnak együtt csinálni, azonos időben vágynak gyerekre, együtt mennek nyugdíjba, és együtt öregednek meg.

2013.05.23 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések