Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kihaló fajok, eltűnő nyelvek

kategória: Gondolta volna?

A nyelvi és kulturális sokszínűség csökkenése összefügg a biodiverzitás hanyatlásával - állapították meg az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legfrissebb számában megjelent tanulmányukban amerikai kutatók. A világ nyelveinek 70 százaléka a bolygó legnagyobb biodiverzitású gócpontjain koncentrálódott, ám az adatok azt mutatják, hogy a biológiai környezet hanyatlásával ezek a területek elvesztették nyelveik és kultúrájuk egy részét is. "Biológusok becslése szerint a fajok legalább ezerszer gyorsabban vagy még nagyobb mértékben vesznek el a történelmi arányokhoz képest, miközben nyelvészek az jósolják, hogy a világ nyelveinek 50-90 százaléka el fog tűnni a század végére" - írták tanulmányukban a Penn State University kutatói.

Larry Gorenflo kutatásvezető a BBC hírportáljának kérdésére elmondta, hogy korábbi tanulmányok már találtak földrajzi kapcsolatot a két jelenség között, de nem szolgáltak a szükséges részletekkel: vagy a nyelveket listázták országonként, vagy egy térképre rajzolt ponttal jelezték az elhelyezkedést. "Azt azonban nem lehetett tudni, hogy a nyelvhasználat területe 2 vagy 200 kilométer kiterjedésű-e" - magyarázta Gorenflo a korábbi elemzések hiányosságait.

A mostani tanulmányhoz több adatot dolgoztak fel, így pontosabban sikerült leírniuk a nyelvek és a biodiverzitás párhuzamos változását. Megvizsgáltak kisebb területeket is, amelyeken nagy a biológiai sokszínűség, például nemzeti parkokból és védett területekről is gyűjtöttek adatokat. Eredményeik szerint a világon ma használt 6900 nyelv közül több mint 4800 olyan régiókban fordul elő, ahol nagy a biodiverzitás. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a biológiai sokféleség és a kulturális, nyelvi sokszínűség kölcsönös egymásra hatással alakult ki, és változik.

2012.05.16 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - mielőtt hitelt venne fel

Van az úgy, hogy nagyon kell a pénz, nincs mese. Hiába tudja józan eszével az ember, hogy a kölcsön kapott pénzt költve azt éli fel, amit még meg sem keresett, és sok esetben csak annyit ér el ezzel, hogy későbbre tolja a gondot, amitől most fáj a feje.

tovább

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések