Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kicsi az ellenállás körülmetélés ügyben

kategória: AIDS

A félelmekkel ellentétben nem olyan nagy a HIV-világjárvány megakadályozása érdekében történő körülmetéléssel szembeni pszichológiai akadály a férfiaknál, hangzott el hétfőn a Nemzetközi AIDS Konferencián Mexikóvárosban.

A körülmetélés az AIDS-krízis megoldásának egyik jelentős lehetőségévé lépett elő, miután két Kenyában, Ugandában és Dél-Afrikában zajlott vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a pénisz előbőrének eltávolítása több mint felére csökkenti a a HIV-fertőzés veszélyét a férfiak esetében. Egyes körökben már "sebészeti vakcináról" beszélnek a felfedezés kapcsán, mivel a módszer olcsó és biztonságos módon védi meg a férfiakat a humán immundeficiencia vírustól. Leginkább Afrika szub-szaharai régiója profitálhatna, ahol a 33 HIV-fertőzött kétharmada él, mondják az eljárás támogatói.

A lelkesedést azonban némileg lehűtik azok az aggodalmak, melyek szerint a körülmetélés még problémákban ütközhet kulturális, vallási, vagy szexuális okokból, illetve, hogy a beavatkozás arra ösztönzi majd a férfiakat, hogy hagyják el az óvszer használatát. Az AIDS konferencián előadó amerikai kutatók bizonyítékot találtak rá, hogy ezek az aggodalmak nem teljesen megalapozottak. Egy kenyai vizsgálat szerint a frissen körülmetélt férfiak nem viselkedtek kockázatosabban, mint korábban. "A mostani kutatás eredményei alapján nem nő a HIV szempontjából kockázatosan viselkedők aránya. Sőt, inkább csökken" - állította Robert Bailey, az Illinoisi Egyetem epidemiológusa, az 1319 frissen körülmetélt kenyai férfi vizsgálatán alapuló cikk társszerzője.

Mindeközben Bailey Zambiában azt derítette ki az amerikai nem kormányzati szervezet, a Nemzetközi Népesedési Szolgálat (PSI) számára, hogy a körülmetélés nem okozott fájdalmat vagy szexuális működészavart a férfiaknak. Valójában a férfiak úgy érezték, hogy a beavatkozás keményebbé és nagyobbá tette nemi szervüket, és fokozta az együttlét élvezetét, illetve az orgazmuskészséget. A kétéves vizsgálatba 2 784 18-24 év között férfit vontak be. Összehasonlították a már körülmetélt és a még körülmetélés előtt álló férfiak szexuális működését. Dvora Joseph, a PSI HIV részlegének igazgatója elmondta, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy a körülmetélésnek a megelőző módszerek tárházában a helye. "Igyekszünk rávenni a nemzetközi közösséget, hogy segítsenek a nemzeti kormányoknak és partnereiknek, hogy bevezessék a férfiak körülmetélését azokban az országokban, ahol a HIV előfordulása magas, míg a körülmetélésé alacsony. Ilyen országokat találunk például Kelet- és Dél-Afrikában" - mondta el az igazgatónő.

Az eredeti dél-afrikai vizsgálat vezető kutatója, a francia Bertran Auvert szerint a körülmetéléssel 3,8 millió fertőzést és félmillió halálesetet lehetne megelőzni 2006-2016. között Afrika szub-szaharai területein. 2026-ig 5,8 millió megmentett életre számítana. A cirkumcízió hatékonyságának feltételezett oka, hogy a belső fityma kitűnő célpont a HIV számára. Gazdag az úgynevezett Langerhans-sejtekben, melyekbe az AIDS-t okozó vírus különösen könnyen képes bejutni.

A körülmetéléssel kapcsolatos fontos kérdés, hogy biztosítsák a műtétek higiénikus körülmények közötti végrehajtását, és hogy az operált férfiakat beleegyezésük előtt teljes mértékben fel kell világosítani. Tisztázásra vár még az is, hogy milyen hatással van a férfiak körülmetélése a nőkre.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress


2008.08.06 12:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések