Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ahol az éghajlatváltozás napi tapasztalat

kategória: Programajánló

Portréfotók, videointerjúk és poszterek hívják fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire a budapesti Néprajzi Múzeumban június 24-éig látogatható Jégszakadás - a klímaváltozások hatásai Grönlandon című kiállításon. A tárlat a klímaváltozást úgy mutatja be, ahogy azt Ilulissat lakói megélik. A település Grönland nyugati partjának középső részén fekszik, az Északi-sarkkörtől 200 kilométerre északra. (Az azonos nevű jégfjord 2004 óta szerepel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO világörökségi listáján.)

Jorgen Chemnitz író és fotográfus portréfotóit a Geological Survey of Denmark and Greenland dán kutatóintézet által készített poszterek egészítik ki, amelyek a gleccser olvadását és a tengerszint emelkedésével bekövetkező problémákat ábrázolják. A videointerjúkban helybeliek - között halászati, vadászati és turisztikai szakember, rendőr, ápolónő, állatorvos, polgármester, pilóta és kikötőfelügyelő - mondják el személyes tapasztalataikat - olvasható a múzeum honlapján.

A Dán Kulturális Intézet szervezésében megvalósuló kiállítás célja, hogy tudatosítsa a klímaváltozás veszélyeit. Az emberek többségének a klímaváltozás távoli, nehezen megfogható, Grönland északi vidékén azonban napi realitás. Az Északi-sarkon az átlaghőmérséklet az elmúlt évtizedekben kétszer olyan gyorsan emelkedett, mint a világ többi részén. Az éghajlatváltozás várhatóan felgyorsul a következő évtizedekben, ez alapvető környezeti, társadalmi és gazdasági változásokkal fog járni Grönlandon.

2012.04.18 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Aranyér

  Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

  Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

  tovább

  Tippek:

  A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


  Szponzorált hirdetések