Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ki számít ma öregnek?

kategória: Öregedés

Manapság a negyvenesek az új harmincas korosztály, és a népességrobbanás gyermekeivel együtt kicsit átértékelődött az öregedés. Mennyi idős tehát az idős? Úgy fest, hogy a válasz attól függ, hány éves embertől kérdezik, ez derült ki egy új amerikai felmérésből, melyet a Marist végzett el.

A 80-as, 90-es években született emberek szerint a 62 évesek már idősek, de az 1964 és 1970 között született X-generáció tagjai szerint ez 71 éves korra csúszik ki.  A népességrobbanás gyermekei szerint 77 évnél kezdődik az időskor, akik viszont már éltek a II. világháború alatt, úgy vélik, 81 éves kor előtt senkire sem illik rá ez a jelző. "Mindenki máshogy gondolkodik az öregségről, az öregkor kezdetéről" - mondta Roger Baumgart, az Otthon a Gondozóház helyett vezérigazgatója, az 1235 amerikai lakos bevonásával készített telefonos felmérés megrendelője. "19 év eltérés van a legfiatalabb és legidősebb megkérdezettek véleménye között. Az öregedéssel az idősödés érzékelése is megváltozik."

Habár ekkora különbség mutatkozott az eredményekben, a korcsoportok tagjai egyöntetűen a 89-92 éves kort jelölték meg, mint amit még szeretnének megérni. A legfiatalabbak egy 62 évest már idősnek tartanak, mégis úgy nyilatkoztak, hogy a 90. születésnapjukon még szeretnének ünnepelni. "Ha megnézzük, láthatjuk, hogy életük harmadát idősként szeretnék leélni" - mutatott rá Baumgart.

A nemek közt is mutatkozott eltérés, a nők jobban kitolták az életkori határokat. Szerintük ők 75, a férfiak 74 éves kortól számítanak öregnek. A férfiak saját esetükben a 70 éves kort jelölték meg, a nőkkel kapcsolatban pedig a 69 évet.

2012.01.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések