Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Evés, alvás

kategória: Alvászavar, Táplálkozás

Vajon étrendünknek befolyásoló szerepe van-e abban, hogy hogyan alszunk? A Pennsylvania Egyetem Perelman Orvosi Karának az Appetite című lapban közzétett vizsgálata első ízben mutatta ki, hogy bizonyos tápanyagoknak szerepük van abban, milyen az alvásritmusunk.

Amint arról Michael A. Grandner, a Pennsylvania Egyetem Alvásközpontjának munkatársa beszámolt, legtöbben magunk is észrevesszük, hogy a napközben elfogyasztott ételek befolyásolhatják az alvásunk minőségét, ám minderre eddig nem született tudományos magyarázat. A szakemberek 2007 és 2008 közötti adatokat elemeztek ki, melyekben az Egyesült Államok lakosságának alvásit térképezték fel egy reprezentatív minta alapján. Az alanyokat az alvásmennyiség alapján négy csoportba osztották: akik nagyon keveset alszanak, azaz öt óránál kevesebbet, akik keveset alszanak, vagyis 5-6 órát, akik átlagos mennyiséget alszanak, vagyis 7-8 órát, és akik sokat alszanak, vagyis legalább 9 órát. Valamennyiüknél feltérképezték azt is, hogy mit és mennyit esznek, valamint azt, hogy milyen arányban fordulnak elő étkezésükben a különböző tápanyagok.

Az eredmények azt mutatták, hogy a keveset alvók fogyasztották a legtöbb kalóriát, őket követték a normál mennyiséget alvók, majd a nagyon keveset alvók, és végül a sokat alvók. A legváltozatosabban a normál mennyiséget alvók táplálkoztak, a legkevésbé változatosan pedig a nagyon keveset alvók. Többek között azt is megállapították a szakemberek, hogy a nagyon keveset alvók kevés csapvizet és likopint fogyasztottak (utóbbi a piros és narancssárga színű ételekben található), valamint kevesebb szénhidrát jutott a szervezetükbe, a keveset alvók szintén nem ittak sok csapvizet, és emellett kevés C-vitamint és szelént vettek magukhoz, viszont több luteint, ami a zöld és leveles zöldségekben található. A sokat alvók kevés teobrominhoz (ez a csokoládéban és a teában található), valamint dodekánsavhoz (egyfajta telített zsír)- és kolinhoz (a tojásból és a zsíros húsokból nyerhető ki) jutottak, viszont több alkoholt fogyasztottak.

Dr. Grander megjegyezte, hogy összességében megállapítható: akik 7-8 órát alszanak minden éjszaka, máshogy táplálkoznak, mint akik ennél többet vagy kevesebbet, valamint az is világossá vált, hogy mind a keveset, mind a sokat alvók kevésbé változatosan ettek a normál mennyiséget alvókhoz képest. Az egyelőre nincs tisztázva, hogy ha valaki megváltoztatja az étrendjét, annak hatására megváltoznak-e az alvási szokásai is?

2013.02.18 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések