Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ki lesz az Év Orvosa?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Lehetséges, de még mindig lehet beküldeni jelöléseket, egészen december 18-án (péntek) éjfélig az Év Orvosa - Astellas Díj pályázatra.

A Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány által idén szeptemberben meghirdetett Év Orvosa kezdeményezésre folyamatosan érkeznek a történetek, amelyekkel betegek jelölik orvosukat az Astellas Díjra. Az idei év három legemberségesebb orvosa jövő februárban kapja meg az Astellas Díjat a Magyar Tudományos Akadémián.

Idén is több százan gondolták úgy, hogy meg kell írniuk saját gyógyulásuk, kezelésük történetét, amelyek nem betegségekről, hanem beteg embereket gyógyító emberséges orvosokról, pozitív emberi kapcsolatokról szólnak. Az eddig beküldött történetek közül közel száz történet olvasható a pályázat hivatalos honlapján, a www.dijazorvosokert.hu weboldalon.

December második felében ismert szakmai és közéleti személyekből álló zsűri értékeli a történeteket, és juttat tovább ezekből 20 történetet a második fordulóba, vagyis a döntőbe. Január 4. - február 1. között bárki szavazhat arra a történetre a fenti weboldalon, amely szerinte a legjobb példája annak, hogy az orvos emberséges hozzáállása, figyelmessége, bátorító szavai milyen sokat számítanak a beteg gyógyulásba vetett hitében, ezáltal magában a gyógyulási folyamatban is.

A történetet beküldők különböző írás stílusban fogalmazták meg a jelöléseket. Volt olyan orvos, akire 12 hálás történet érkezett be jelenlegi és egykori betegeinek tollából - mindegyik a jelölő egyénisége szerint, más stílusban.

Akadt köztük egy igazi vers is, hiszen egy költő írta meg tizenhat versszakos második világháborús leírásokkal tarkított történetét, amelyben egy ma már nem élő orvost, "Kőbánya Angyalát" jelölte az Astellas Díjra. Székesfehérvár polgármestere is küldött be történetet arra a gyermekorvosra, akire ezen kívül még 11 történet érkezett be.

A magyar "Dr House" is kapott három jelölést. Az egyik történetíró azért nevezi Dr. House-nak az általa jelölt orvost "...mert, ha kell, keményen beszól a betegnek, ha kell nagyon, de nagyon leteremti, főleg akkor, ha az nem tartja be az előírásokat, ugyanakkor azt is megtudtam róla, a kemény ember, egy nagy szívet hordoz magában."

Az egyik történetből kiemelt következő idézet a beteg abszolút bizalmát fejezi ki az orvosa felé: "De elhittem neki, hogy velem a legjobb fog történni, mert tudtam, éreztem, sugallta, hogy Ő is hiszi, tudja...A jelenléte a műtőben, az ambulancián biztonságot ad. Hiszek neki. Már nem kérdőjelezem meg, hogy szükség van-e az újabb négy-öt órás műtétre, aztán hat hét gipszre...

A díjátadóra 2010. február 18-án kerül sor a Magyar Tudományos Akadémián, amelyre meghívást kapnak az elismert orvosok és családtagjaik, valamint az őket jelölők is.

2009.12.14 18:31:52

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A végbél betegségei 1.

A hátsó fertályt sem szabad elhanyagolni!

tovább


Szponzorált hirdetések