Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ki lehet deríteni, kit fenyeget hirtelen szívhalál?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A hirtelen szívhalál oka általában ritmuszavar: legtöbbször a szívkamra remegni, fibrillálni kezd, vagyis megszűnik a ritmusos szívműködés és ezzel a vérkeringés. Ha az agy nem kap vért, eszméletvesztés következik be, és ezt csak úgy lehet visszafordítani, ha a szívműködést sikerül helyettesíteni, vagy lehetőleg újra indítani.

Médiatár főoldal
animáció

A szív ingervezető rendszere

A szív ingervezető rendszere
Huszonnégy órás EKG vizsgálattal kiszűrhetők lennének azok, akiket a leginkább fenyeget a hirtelen szívhalál kockázata - derült ki egy új amerikai tanulmányból. A hirtelen szívhalálra hajlamos szív másképp válaszol a korai szívdobbanásra, mint az egészséges, emiatt a fokozottan veszélyeztetett emberek remélhetőleg korán fölismerhetők.

Az emberi szív nem óra: időnként előfordul egy-egy szabálytalan szívütés. Ez kicsit korábban dobban, majd hosszabb szünet következik, mint a két szabályos szívdobbanás közötti időszakasz. Ez azt jelenti, hogy a korai ütés kevesebb vért lök be a főverőérbe, mint normálisan, hiszen a szívkamrának nem volt annyi ideje telítődni, mint normál tempó esetén. Ezután a fordítottja történik: a hosszabb szünet utáni szívdobbanás nagyobb térfogatot továbbít a vérkeringésbe, ezért a vérkeringést szabályozó idegrendszer erre igyekszik válaszolni. A korábbi, extra ütés után a szív gyorsabban igyekszik összehúzódni, majd a hosszabb szünetet követő, nagyobb ütés után lassulni igyekezne.

Egészséges szív esetén ez a hullámzás, turbulencia kívánatos jelenség. Ha nem észlelhető, vagyis a csökkent turbulencia kóros és veszélyes következményekkel járhat. Phyllis K. Stein és Joshua Barzilay erre vonatkozó tanulmányát a Journal of Cardiovascular Electrophysiology közölte. Munkájukból kiderült, hogy ha 24 órás EKG közben ez a turbulencia nem működik, a kockázati tényezők nélkül élő, szívbetegség szempontjából egészségesnek gondolt emberek nyolcszor gyakrabban fejezik be életüket szív okozta halállal, mint a bizonyítottan koszorúér-betegek. A kutatók úgy gondolják, hogy a szívritmus szempontjából szűrővizsgálatra kerülő és kóros eredménnyel végző embereket fokozottan kellene megfigyelni és kezelni.

Animáció: HáziPatika.com

2011.03.02 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések