Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

"Kéz-láb-száj betegség" - egyre több a halott

kategória: Fertőző betegségek

Lázzal, hólyagokkal, szájüregi fekélyekkel és kiütésekkel indul, majd megbetegíti a bélrendszert és akár halált is okoz az a vírus, amely most Vietnamban legalább 10 gyermek, Kínában legalább 28 gyermek haláláért felelős.
Pontos adatok nincsenek, mert ez a betegség nem tartozik a kötelezően bejelentendőek közé.
A kór rendkívül fertőző, és az EV71 vírus okozza. Fertőzött nyálkával, nyállal és széklettel terjed.

Becslések szerint a fertőzöttek száma a több ezret is meghaladja, emiatt félő, hogy az egész régiót érintő járvány tör ki.
Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy mivel a vírus erősen fertőző, ezért könnyen átjuthat más országokba is.

A kínai egészségügyi minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tartja aggasztónak a helyzetet, és azt állítják, a betegség nem fogja befolyásolni a Pekingi Olimpiai Játékokat

Kínában már csaknem 16000 gyermek fertőződött meg, pedig megjelenésekor április végén még csak 800 esetet jelentettek a keleti Anhui tartományból.

A kínai kormány hétvégén országos riadót rendelt el a vírussal kapcsolatban, mely már a keleti, a középső és a déli országrészben is felütötte fejét, nem kímélve az Olimpiának otthont adó Pekinget sem. Pekingben szintén komoly lépéseket terveznek Chen Zhu egészségügyi miniszter vezetésével, aki az országos intézkedéseket hangolja össze.
Minden hatékony intézkedést bevezettek, és a betegséget már az úgynevezett C-kategóriába sorolták. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden egyes esetet 24 órán belül jelenteni kell az egészségügyi minisztériumnak.


Copyright AFP [2008] / Translation Medipress


2008.05.09 18:55:19

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések