Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tudja, mi az afázia?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A legtöbb ember nincs tisztában a stroke leggyakoribb, a szervezetet leginkább megterhelő, ám szinte észrevétlenül jelentkező mellékhatásával, az afáziával. Egy kanadai kutatás során a York-Durham Afázia Központ harminc kiképzett önkéntese két ontariói egyetemmel együttműködve kérdezett ki 832 dél-ontariói felnőttet, és megállapították: mindössze két százalékuk tudta, hogy az afázia a beszédet, a megértést, az olvasást és az írást is érintő képességzavar.

Dr. Michael Hill, a Kanadai Stroke Kongresszus elnökhelyettese beszámolt arról, hogy közel százezer kanadai él afáziával, mégis nagyon kevesen ismerik a betegséget. Pedig a stroke után bekövetkező hirtelen beszédzavar sok család életét megnehezíti. A kongresszus egyik célja, hogy nagyobb figyelmet irányítsanak erre a jelenségre.


Afázia akkor következik be, ha a stroke károsítja az agy nyelvi és kommunikációs központját. Magára az intelligenciára nincs hatással, ám a beteg számára nehézséget jelent kifejezni saját magát, gyakran azt ismételgeti, amit a másik mond neki. Ezáltal az ilyen betegek könnyen elszigetelődnek, depresszióba süllyednek.

Elizabeth Rochon, a Toronto Egyetem munkatársa szerint sincs tisztában a környezet az afázia okával és jelentésével, ezért sokan félreértik a jeleket, és nem tudnak hogyan viszonyulni a beteghez. Felmérésük során Toronto különböző szabadtéri helyein kérdeztek meg 18 és 90 év közötti embereket, hogy mit tudnak az afáziáról. 32 százalék hallott már egyáltalán a betegségről, ám közülük is mindössze két százalék volt képes pontos meghatározását adni a szónak.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább


Szponzorált hirdetések