Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Keveset keresnek felnőttként a koraszülöttek

kategória: Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

A koraszülöttség nem várt késői következményekkel jár, derül ki a New England Journal of Medicine júliusi számából. Az egészségügyi problémákon túl az iskolázottságban, sőt a jövedelemben is megmutatkozik az idő előtti világrajövetel, még akkor is, ha nincs maradandó mozgáskorlátozottság.

Norvég kutatók 900 ezer 1967-83. között ismert fejlődési rendellenesség nélkül született csecsemő adatait vizsgálták meg, és vették fel a kapcsolatot a most már felnőtt emberekkel. Közülük 1822-en a 23. és 27. terhességi hét között, 2805-en a 28-30. hét között, 7424-en a 31-33. hét közt és valamivel kevesebb mint 33 ezren a 34-36. hét közt születtek. A többiek a 37. hét után jöttek a világra, innentől már nem számít koraszülöttnek az újszülött. (A terhesség teljes időtartama 40 hét.)

Az időre születettek esetében a cerebralis paresis (központi idegrendszeri károsodás) rizikója 0,1 százalék, míg a legfiatalabb koraszülötteknél 9,1 százalék volt. A mentális retardáltak aránya az előbbi csoportban 0,4 százalék, utóbbiaknál 4,4 százalék volt. Az időre születettek csoportjában 1,7 százaléknyian kaptak rokkantsági nyugdíjat, ugyanez a szám a 23-27. hét közt született koraszülöttek esetében 10,6 százalék volt. A felnőttként maradandó rokkantság nélkül élő legfiatalabb koraszülöttek 10 százalékkal kisebb valószínűséggel fejezték be a középiskolát, 20 százalékkal  főiskolát, 20 százalékkal kevesebb esélyük volt a magasabb jövedelemre, 20 százalékkal valószínűbben részesültek szociális juttatásokban és 20 százalékkal kevesebb esélyük volt a szülővé válásra, mint az időre születetteknek. A munkanélküliség és a bűnözés nem függött össze a születés körülményeivel.

A legtöbb koraszülött gyermek azonban, aki rokkantság nélkül nő fel, képes elvégezni a főiskolát, jó állást szerez, és normális életet élhet felnőttként, hangsúlyozta Dr. Dag Moster, a Haukelandi Egyetemi Kórház neonatológusa, a közlemény vezető szerzője. Fontos, hogy szülők folyamatosan egyengessék koraszülött gyermekük sorsát, onnantól kezdve, hogy a gyermek kijött a koraszülött intenzív osztályról.

2008.07.18 09:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Cipellőktől a papucsig

A cipő formája az évszázadok során sokat változott, az éghajlaton, az időjáráson és a használati célszerűségen kívül a divat is meghatározta. Örvendetes, hogy ma már a lábbeli egészséges voltára is egyre jobban odafigyelünk.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések