Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Keveset alszik? Vigyázzon, szívbeteg lesz!

kategória: Alvászavar, Stressz, Szív- és érrendszeri betegségek

A 7,5 óránál kevesebb éjszakai alvás összefüggésbe hozható a szív-érrendszeri események, például a stroke és a szívroham kockázatának 33 százalékos növekedésével - áll egy a Journal of the American Medical Association szakfolyóiratban közzétett tanulmányban.

Japán kutatók 1255 magas vérnyomásban szenvedő beteg alvását vizsgálta átlagosan 50 hónapig. A nappali és az éjszakai vérnyomást is mérték, valamint az alvás időtartamát és a szív-érrendszeri eseményeket, köztük a stroke, a szívroham és a hirtelen szívhalál előfordulását.


Összesen 99 alkalommal rögzítettek szív-érrendszeri betegséget, és az eredményeik szerint a 7,5 óránál kevesebbet alvók körében az arány 2,4 százalék volt 100 személy-évenként. Azok esetében, akik ennél többet aludtak, a ráta 1,8 százalék lett 100 személy-évenként. Azok a páciensek, akiknek vérnyomása éjszaka megnőtt, szintén hajlamosabbak voltak a szívbetegségre.

"A rövidebb alvás előrejelzi a szív-érrendszeri betegségek előfordulását magas vérnyomásban szenvedő idősebb személyekben" - számolt be a tanulmány vezető szerzője, Kazuo Eguchi a Jichi Orvosi Egyetemről.

A nem elegendő alvást az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek számos rizikófaktorával, többek között az éjszakai magas vérnyomással és az alvás során fellépő légzészavarokkal is összefüggésbe hozták.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.12 08:12:55

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések