Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevesebbet és rosszabbul alszanak az idősek

kategória: Alvászavar, Neurológia, Öregedés

Nemcsak kevesebbet, hanem rosszabbul is alszanak az idősek, mint a fiatalok, viszont nem is érzik magukat olyan fáradtnak egy-egy álmatlan éjszaka után, derült ki az Amerikai Geriátriai Társaság lapjából.

Dr. Mark Unruh, a kutatást vezető szakember elmondta, hogy vizsgálatukkal az alvásproblémák eredetére próbáltak fényt deríteni, hogy vajon az alvászavarok betegségnek vagy csupán a korral járó állapotnak tekinthetők-e.
A kezelés szempontjából van jelentősége ennek a kérdésnek. A tanulmány során 5400 egyén töltött ki kérdőívet az alvási szokásaival kapcsolatban, majd otthoni körülmények közötti alvásukat is vizsgálták.

Az alvást a poliszomnográf nevű eszközzel vizsgálták, mely alapján a pittsburghi kutatócsoport megállapította, hogy a 80 éves korosztályban a nők átlagban mintegy 40 perccel, a férfiak pedig átlagosan 35 perccel kevesebb időt töltenek alvással, mint a negyvenévesek. Azt is megfigyelték, hogy az idősek gyakrabban riadtak fel éjszaka, mint a fiatalabbak.

Jelentős különbségeket tapasztaltak a nemek között. A férfiak esetében minél idősebbek, annál felszínesebb alvásmintázatot mutattak a megfigyeltek, míg a nőknél inkább elalvási problémák jelentkeztek az életkoruk előrehaladtával.

Fontos, hogy az alvásproblémákkal orvoshoz forduló páciensek panaszait komolyan vegyük. Számos kezelés áll ma rendelkezésünkre, mint például a nyugtató gyógyszerek, de sokaknak segít a viselkedésterápia, a stresszmentes életmód bevezetése, vagy a biotáplálkozás is.

2008.09.05 09:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések