Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A dohányos rosszul és keveset alszik

kategória: Alvászavar, Dohányzás

A berlini Charité Orvostudományi Egyetem kutatói közel 1100 dohányos részvételével végzett felmérésükkel kimutatták, hogy a válaszadók 17 százaléka hat óránál kevesebbet alszik éjszakánként, 28 százaléka pedig "rossz" alvásminőségről számolt be. A felmérés során megkérdezett 1200 nemdohányzó körében ugyanez az arány 7, illetve 19 százalék volt.

A kutatás vezetője, Stefan Cohrs elmondta, ez az első vizsgálat, amely kimutatta az alvászavar fokozott jelenlétét a dohányosokban a nemdohányzókhoz viszonyítva egy olyan populációban, amely nem rendelkezik pszichiátriai rendellenességek kórelőzményével. A kutatás során az esetlegesen ide vonatkozó kockázati tényezőket is számításba vették. Az eredmények azonban nem bizonyítják, hogy a dohányzás közvetlenül zavarja az alvást, mivel a dohányosoknak más olyan szokásaik is lehetnek, amelyek befolyásolhatják az alvásukat, például sokáig fennmaradhatnak tévét nézni, vagy keveset mozoghatnak. A szakértők szerint azonban jó okunk van feltételezni, hogy a nikotin serkentő hatása állhat a jelenség mögött.

Az Addiction Biology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, ha valaki dohányzik, és alvászavartól szenved, ez újabb jó indok lehet a leszokásra. A rossz minőségű alvás egyébként nem egyszerűen megnehezíti az ébren töltött órákat. Néhány kutatás már azt is kimutatta, hogy az elégtelen alvás számos betegség, például az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásával is összefüggésbe hozható.

2012.09.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések