Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevesebbet él, aki sokat aggódik

kategória: Alkoholizmus, Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Pszichológia

Az állandó aggodalmaskodással összefüggő személyiségjellemzők korai halálhoz vezethetnek, legalábbis részben azért, mert ezek a személyek hajlamosabbak egészségtelen szokásokat felvenni, például dohányozni - tárták fel az összefüggéseket a Purdue Egyetem tudósai.

"A kutatások azt mutatják, hogy a nagyfokú neuroticizmus korai halálozáshoz vezethet, és meg szerettük volna tudni, mi ennek az oka" - mondta Daniel K. Mroczek professzor, a kutatás vezetője. "Azt tapasztaltuk, hogy az aggódásra vagy a feszültségre való hajlam könnyen káros szokások, például a dohányzás felvételére sarkallhat valakit, és ez növeli a halálozást."


A krónikus aggodalmaskodás, szorongás és a depresszióra való hajlam a neuroticizmus legfőbb jellemzői. A kutatók azt vizsgálták, hogyan függnek ezek össze a dohányzással és a túlzott alkoholfogyasztással. Az ilyen személyek, mivel hajlamosabbak a szorongásra és a depresszióra, öngyógyító megoldásként cigarettához, alkoholhoz vagy drogokhoz nyúlhatnak. "A személyiségjellemzők és az egészségi állapot közötti kapcsolat jobb megértése segítheti az orvosokat a kezelési és megelőzési programok tökéletesítésében" - mondta Mroczek.

"A magas fokú neuroticizmust mutató személyeket célzó programokkal jobb eredményeket érhetnénk el, mint a széles rétegeket felölelő akciók révén: azonosítani lehetne azokat, akik személyiségjellemzőik miatt különösen veszélyeztetettek az olyan káros szokásokkal szemben, mint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás."

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések