Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevesebbet él, aki sokat aggódik

kategória: Alkoholizmus, Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Pszichológia

Az állandó aggodalmaskodással összefüggő személyiségjellemzők korai halálhoz vezethetnek, legalábbis részben azért, mert ezek a személyek hajlamosabbak egészségtelen szokásokat felvenni, például dohányozni - tárták fel az összefüggéseket a Purdue Egyetem tudósai.

"A kutatások azt mutatják, hogy a nagyfokú neuroticizmus korai halálozáshoz vezethet, és meg szerettük volna tudni, mi ennek az oka" - mondta Daniel K. Mroczek professzor, a kutatás vezetője. "Azt tapasztaltuk, hogy az aggódásra vagy a feszültségre való hajlam könnyen káros szokások, például a dohányzás felvételére sarkallhat valakit, és ez növeli a halálozást."


A krónikus aggodalmaskodás, szorongás és a depresszióra való hajlam a neuroticizmus legfőbb jellemzői. A kutatók azt vizsgálták, hogyan függnek ezek össze a dohányzással és a túlzott alkoholfogyasztással. Az ilyen személyek, mivel hajlamosabbak a szorongásra és a depresszióra, öngyógyító megoldásként cigarettához, alkoholhoz vagy drogokhoz nyúlhatnak. "A személyiségjellemzők és az egészségi állapot közötti kapcsolat jobb megértése segítheti az orvosokat a kezelési és megelőzési programok tökéletesítésében" - mondta Mroczek.

"A magas fokú neuroticizmust mutató személyeket célzó programokkal jobb eredményeket érhetnénk el, mint a széles rétegeket felölelő akciók révén: azonosítani lehetne azokat, akik személyiségjellemzőik miatt különösen veszélyeztetettek az olyan káros szokásokkal szemben, mint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás."

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.31 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések