Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ösztrogénszinttől is függ a félelem

kategória: Fogamzásgátlás, Gondolta volna?, Hormonok

Néhány nő esetében az ösztrogénszint adhat magyarázatot a szorongásra és a hangulatingadozásra. A Harvard és az Emory Egyetem erről szóló kutatása a Biological Psychiatry e havi számában jelent meg. Az alacsony ösztrogénszint miatt egyes nők érzékenyebbek lehetnek a traumákra a ciklusuk bizonyos szakaszában. A női nemi hormon magasabb szintje azonban megóvhat a kedélyhullámzásoktól. Mivel a fogamzásgátló tabletták befolyásolják az ösztrogénszintet, egy nap talán használhatók lesznek a poszttraumás stressz megelőzésében is.

A depresszió és szorongás kétszer gyakoribb a nők körében, de a nemi különbség okát egyelőre homály fedi. Az új kutatás arra utal, hogy a nők hajlama nagyobb a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tüneteire akkor, mikor a menstruációs ciklus során lezuhan az ösztrogénszintjük. "A PTSD a helyreállás zavarát jelenti" - magyarázta a szerző, Mohammed R. Milad, a Harvard orvosi karának pszichiáter adjunktusa, a Massachusetts Általános Kórház Viselkedéstudományi Laborjának igazgatója. A férfiak kockázata kisebb, mert a férfi nemi hormon ösztrogénné alakul át az agyban, így a szint sokkal stabilabban alakul esetükben.

Egészséges nők és nőstény patkányok esetében az ösztrogén mérsékli a félelemreakciót. Erről számolt be a Harvard kutatócsoportja, melyet Kelimer Lebron-Milad vezetett. Az Emory csapatát Ebony Glover irányította, és kimutatták, hogy ugyanez érvényes a PTSD-ben szenvedő nőkre. Minél magasabb ösztrogénszintet mértek a vérükben, egy félelemkioltásos feladat elsajátítása során, annál kevesebb riadalmat mutattak. Mindkét kutatásnál félelemkondicionáló paradigmákat alkalmaztak, melynek során az alany megtanul egy kondicionált ingerre (például egy színes alakzatra) félelemreakciót adni, melyet egy félelmetes vagy fájdalmas feltétel nélküli ingerrel társítottak. Mindkét kísérletben azt tapasztalták, hogy magasabb ösztrogénszint esetén kevesebb félelemválaszt mutattak ki a semleges stimulusra.

A PTSD igen gyakori jelenség az olyan nőknél, akiket például megerőszakoltak, vagy bántalmaztak, és ez a nők 25-30 százalékával előfordul élete során. Ezen élmények feldolgozása nekik négyszer annyi időbe telik, mint egy férfinak. Az új kutatás arra enged következtetni, hogy sebezhetőségüket az ösztrogén cikluson belüli ingadozása okozhatja. "Az emberek tartanak attól, hogy mélyebbre ássanak a nemi hormonok félelemtanulásra és -kioltásra gyakorolt hatása terén, mert ez egy igen bonyolult rendszer" - fejtette ki Mohammed Milad. PhD hallgatóként a félelem tanulmányozásához kizárólag hím patkányokat használt, doktori címe megszerzését követően azonban felfigyelt arra, hogy nőstények esetében az értékek igen hullámzóak. "Ennek nyomán jutottam el a két nem közti különbségekhez. Mivel a nőstények esetében ennyi eltérést találtak, a kutatók inkább nem dolgoztak velük."

Az emberekkel végzett kísérletek során nőket és férfiakat egyaránt vizsgáltak, mert azt feltételezték, hogy neurológiailag csekély az eltérés köztük. Ez az elmélet azonban megdőlni látszik. "A nagy hajók lassan fordulnak, de ez a hajó bizony már másfele tart" - erősítette meg Larry Cahill, a Kalifornia Egyetem pszichológus professzora.

Társadalmi és tudományos okokból sem kutatták a nemi eltéréseket, mivel azt politikai tabutémának tekintették. A hetvenes években akár akadémiai kizárást is vonhatott maga után egy hasonló munka. "Az emberek napjainkban igyekeznek legyűrni az előítéleteiket" - reagált Cahill professzor. A nemi különbségek megértését viszont tükröznie kellene annak, hogy a nők jobb, személyre szabottabb egészségügyi ellátásban részesülnek, melybe beletartozik menstruációs ciklusuk figyelembe vétele is. A fogamzásgátlók, különösen az esemény utáni tabletták felhasználhatók lennének az inzultust követő PTSD megelőzése céljából.

2012.08.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések