Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevesebb a Guillain-Barré-szindróma a H1N1-vakcináció után!

kategória: babaszoba.hu, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Egy új tanulmány megállapította, hogy egy neurológiai betegség, melyet Guillain-Barré-szindrómának (GBS) neveznek csökkenő tendenciát mutat a 2009-es H1N1-vakcinációt követően. A vizsgálatot végző munkacsoport az Amerikai Neurológiai Akadémia éves találkozóján számolt be Torontóban, április 17-én.

A GBS ritka betegség, a szervezet immunrendszere a perifériás idegrendszert támadja meg, mely a karok és a lábak bizsergéséhez és gyengeségéhez vezet. Bár a GBS háttere nem teljesen tisztázott, azonban a betegek kétharmada néhány nappal korábbi hasmenéses, vagy légúti megbetegedésről számolt be.

Médiatár főoldal
videó

A magyar vakcina az egyik legjobb a világon

A magyar vakcina az egyik legjobb a világon
Korábbi eredmények alapján nem volt kizárható, hogy a H1N1 védőoltás kapcsolatba hozható a Guillain-Barré-szindrómával.
Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) munkatársai a 2009-es évben 35 GBS-es esetet találtak. A betegeket a diagnózis felállítása előtt legfeljebb hat héttel korábban H1N1-ellenes vakcinával oltottál, 23 esetben a betegség az oltás utáni első két hétben jelentkezett. Egy esetben számoltak be halálról egy esetben maradandó rokkantságról a kórházi ápolásra szoruló 33 páciens közül.

Ennél valamivel magasabb számról számoltak be a szezonális influenza-oltást követően: 57 eset volt (ez 10 millió oltottra 7,3 beteget jelent, szemben a H1N1-oltottak 3,5 esetével). Ráadásul ennek a betegségnek a megjelenése az influenzafertőzést követően is megugrik, tehát azoknál is jelentkezhet, akik a Guillain-Barré-szindrómától való félelmükben nem oltatják be magulat, és ezért elkapják magát az influenzát.

Nizar Souayah, a New Jersey Orvosi Egyetem munkatársa, a cikk szerzője megjegyezte, hogy a vakcináció kifejezetten biztonságosnak mondható, azonban az oltási szövődményeket (ahogy ez egyébként szokás is) továbbra is világszerte figyelni kell. Az oltásokat követő betegségeket leíró adatok általában nem kielégítő pontosságúak, ugyanis gyakran a valósnál több, vagy éppen kevesebb esetet mutatnak be.  

Videó: HáziPatika.com

2010.04.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések