Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevésbé műttetik emlőiket a kisebbségi asszonyok

kategória: Daganatos betegségek, Nőgyógyászat

Emlőműtét eltávolításán átesett, iskolázatlan fekete nők, kis valószínűséggel veszik igénybe a helyreállító plasztikai műtétet - derül ki a Johns Hopkins Egyetem felmérése szerint.

Más nőkhöz viszonyítva, a fekete nők kevesebb, mint 47 százaléka esik át helyreállító plasztikai műtéten egy emlőeltávolító beavatkozás után. Az egyetem felmérése szerint, a műtétet követő, azonnali rekonstrukciós műtét nem csak esztétikai előnyökkel, hanem pszichoszociális jó közérzet, és a költséghatékonyság előnyeivel jár.

Gedge Rosson, a plasztikai sebészet egyik adjunktusa által vezetett felmérés során 17 925 fekete- és fehér, 1995 és 2004 között emlőeltávolításon átesett nőt vizsgáltak.

Közel 28 százalékuk jutott a műtétet követően azonnal helyreállító beavatkozáshoz. A felmérést végzők megállapították, hogy a legfeljebb középiskolai végzettség, a belváros, elsősorban fekete lakosságú területein való élet, valamint a magasabb kor egyaránt olyan tényezők, melyek  csökkentették annak valószínűségét, hogy a beteg igénybe vette a plasztikai műtétet.

Ezzel szemben a jómódú, tanult és inkább külvárosban élő nők körében a helyreállító műtétek aránya jóval magasabb volt. Azon fehér nők is kisebb arányban estek át a rekonstrukciós műtéten, akik szegény fekete lakosságú környéken éltek. Rosson állítása szerint, a közösség, amelyben egy beteg él, nagyon nagy hatással lehet, arra, hogy egy beteg hozzájut-e a rekonstrukciós műtéthez. Afro-amerikaik számára kevésbé ajánlják a plasztikai sebészeket, vagy ha mégis, úgy csak kevés esetben keresik  fel ténylegesen a szakembert. Még az orvossal történő találkozás során sem mindig hívják fel eléggé a beteg figyelmét a plasztikai műtét lehetőségére.

A megoldás az emlő rekonstrukciós műtétek előnyeiről szóló szélesebb körű felvilágosító programok indítása lenne, különös hangsúllyal a kisebbségi közösségekre nézve - mondják a kutatást végzők.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.26 09:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések