Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új védőoltás veszettség ellen

kategória: Fertőző betegségek

Új veszettség elleni védőoltást készítettek egy gyakori ebbetegség, a kutya parainfluenza kórokozóinak felhasználásával a Georgia Egyetem kutatói. Az új vakcina embereket és állatokat egyaránt képes megvédeni.

A veszettség elleni jelenlegi oltóanyagok a betegség gyengített kórokozóinak segítségével eredményeznek immunválaszt, illetve alakítanak ki védettséget, ahogy azt annak idején Pasteur kikísérletezte. Biao He professzor azonban más technológiát talált föl: genetikai tervezéssel a veszettség vírusának egy nem vírusjellegű darabját ágyazta a kutya parainfluenza 5 (PIV5) kórokozóba, mely egyébként légzőszervi fertőzést idéz elő az ebeknél. A PIV5 vírus, mint bármilyen más kórokozó hordozója képes antitestek termelésére ösztönözni a befogadó szervezetet, ennek nyomán ugyanúgy védelem alakul ki a későbbi esetleges fertőzéssel szemben. "Ez lehet az ember legjobb barátja, ami a vivőanyagokat illeti" - mondta He professzor.

A Journal of Virology című szakfolyóiratban közzétett eredmények alapján az új vakcina hatékonynak bizonyult, miután egereken tesztelték szájon és orron át, illetve izomba adott formában. Miután a kísérleti rágcsálók halálos adag veszettségvírust kaptak a vakcina beadását követően, 100 százalékos túlélést produkáltak - kivéve a szájon át történt adagolás esetén, ahol az arány 50 százalék volt. "Ez az első olyan bizonyíték arra, hogy a PIV5 kiváló hordozóanyag lehet a veszettség elleni védőoltásoknál, ami új generációs kombinált vakcinát előállítását helyezi kilátásba" - véli a szakértő.

Az Amerikai Egyesült Államokban a veszettség elsősorban a vadon élő állatokat érinti. A Betegségmegelőzési és Járványügyi Hivatal (CDC) adatai szerint évente két emberáldozatot követel a betegség. Az alacsony halálozási ráta mellett tény, hogy a védelem igen költséges: több mint 300 milliárd dollár évente, ami forintban számolva csaknem 67 trilliós kiadást jelent. Ez magában foglalja a társállatok oltását, az állatok ellenőrzésére irányuló programokat, illetve a laboratóriumi és orvosi költségeket.

Elsősorban a vadon élő állatok közelében dolgozó emberek számolhatnak a veszéllyel, hiszen a védőoltás ellenére további injekciókra van szükségük, ha egy fertőzött állat megharapja őket. Akik pedig korábban nem kapták meg a védőoltást, azoknak drága, kellemetlen és időigényes kezelésen kell átesniük. A PIV5-öt már eddig is használtuk védőoltáshoz, mégpedig a kutyaköhögés ellenihez, tehát tudjuk, hogyan állíthatjuk elő tömegesen és költséghatékonyan.

2013.03.01 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A szájhigiéniának is van köze a szívinfarktushoz. A fogszuvasodás közvetetten gyengíti az immunrendszert, és árt az artériáknak, a szívinfarktus kialakulásában is lehet szerepe. A rendszeres fogmosás mellett a fogselyem használata is ajánlott.


Szponzorált hirdetések