Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Legkevésbé a kilométereket szeretjük falni

kategória: Elhízás, Táplálkozás

A gyártók ma már nemcsak az összetevőket, hanem az élelmiszerek kalóriatartalmát is jelzik az élelmiszerek címkéjén. De hogy ezek a címkék valójában hogyan érintik a táplálkozási szokásainkat, arról keveset tudunk, ugyanis nincsenek meggyőző kutatási bizonyítékok.

Az Észak-Karolina Egyetem szakértői ezért 800 önkéntest kértek fel egy átfogó kísérletre. A jelentkezőket négy csoportra osztották és arra kérték őket, hogy válasszanak maguknak valamilyen gyorséttermi ételt. Az első csoportnak semmilyen információt nem adtak az ételekről, a második résztvevőinek megadták a kalóriatartalmat, a harmadik csoport tagjainak azt árulták el, hogy hány perc gyaloglással tudják ledolgozni az ennivalót, a negyedik csoport tagjai pedig azt láthatták a címkéin, hogy hány kilométer sétába kerülne az adott étel.

Az eredményekből kiderült, hogy azok, akik semmilyen információt sem kaptak, átlagosan 1020 kalóriát vettek magukhoz, ez a felnőtt napi ajánlott kalóriabevitel körülbelül 40 százaléka. A második csoport tagjai, akik tudták az ételek energiatartalmát, csak 927 kalóriát fogyasztottak, míg a harmadik csoport tagjai 916-ot. A legkevesebb energiát azonban a negyedik csoport tagjai vitték be a szervezetükbe, átlagosan 826 kalóriát.

A tudósok szerint bár a kutatás kis létszámú volt, az eredményekből úgy tűnik, hogy a kilométerszámlálós címkézés a leghatásosabb. Az emberekben ugyanis így jobban realizálódik az ételek energiatartalma. A résztvevők 82 százaléka egyébként azt mondta, hogy fizikai aktivitást mutató címkék hatnak rájuk a legjobban. A tanulmány az Appetite oldalain jelent meg.

2012.12.28 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések