Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevés alvás, magas vérnyomás - kamaszkorban is?

kategória: Alvászavar, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Magas vérnyomás

Serdülőkorúaknál is megállapították, hogy a kevés, vagy rossz alvás fokozza a magas vérnyomás rizikóját - írja a Circulation augusztusi száma.

A kutatás vezetője, Dr. Susan Redline, a clevelandi Case Western Reserve Egyetemi Kórházak Alvásközpontjának igazgatója elmondta, hogy felnőttek esetében már bizonyították, hogy a hat óránál kevesebb alvás éjszakánként magas vérnyomással járhat, ám kamaszkorú gyermekek esetében még nem készült ilyen vizsgálat. 238 fiatalt vizsgáltak egy kutatás során, a 13-16 év közötti fiúkat és lányokat kikérdezték alvási szokásaikról is. Kiderült, hogy 11 százalékuk kevesebb mint 6,5 órát alszik éjjelente, és hogy 26 százalékuk "rosszul" alszik, vagyis gyakran felébred alvás közben. Minden hetedik tinédzsernél mértek magas, vagy határérték vérnyomást (a normál érték 120 / 80 Hgmm). A kevesebb mint 85 százalékos hatékonysággal alvó fiatalok körében csaknem háromszorosnak bizonyult a magas vérnyomás rizikója.

"Ez az egyik legérdekesebb eredményünk, hogy az alvásminőség is összefüggésben áll a magas vérnyomással" - mondta el Redline. Egyelőre még korai lenne az alvásminőséget a rizikófaktorok ranglétráján elhelyezni, ám Redline szerint valószínűleg az elhízás elé kerülne a besoroláskor. Terveik szerint folytatják a résztvevők utánkövetését, hogy megfigyeljék a későbbi vérnyomásértékeket.

Dr. Stephen R. Daniels, a Denveri Gyermekkórház fő gyermekorvosa, egyben az Amerikai Kardiológus Társaság szóvivője arra mutatott rá, hogy ha több eredménye gyűlik össze a témában, akár megváltoztathatják a tanulók napirendjét is. Jelenleg a kisebb gyerekek később kezdik az iskolát, míg a nagyobbaknak már korán reggel megkezdődik a tanítás. A serdülőkben végbemenő változások azonban megnehezítik a korai kelést és fekvést, ezért az iskolai élet átszervezésével megkönnyíthető az ő és szüleik élete is. A szakértők egyetértenek, hogy fontos a megfelelő alvási szokások kialakítása. Nyugodt, csendes hálószobában, koffeinfogyasztás kerülésével és naponta mindig ugyanabban az időben könnyebb álomba merülni, és végig aludni az éjszakákat.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.25 10:31:46

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések