Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kevés a foga? Hajlamosabb a szívhalálra!

kategória: Fog- és szájbetegségek, Szív- és érrendszeri betegségek

Svéd kutatók szerint a hiányos fogsorú emberek esetében sokkal nagyobb a szív eredetű halálozás kockázata, mint azokban, akiknek hiánytalan a mosolya.

"A szív- és érrendszeri betegségek, különösen a szívkoszorúér betegség szoros összefüggésben áll a megmaradt fogak számával" - nyilatkozta Anders Holmlund az AFP hírügynökségnek a Journal of Periodontology folyóiratban publikált tanulmány kapcsán. "A kevesebb mint 10 saját foggal rendelkező emberekben hétszer magasabb a szívkoszorúér betegség okozta halálozás kockázata, mint az ugyanolyan életkorú és nemű, de több, mint 25 megmaradt foggal rendelkező emberekben."

Bár az elmúlt 15 évben számos tanulmány mutatott összefüggést a szájegészség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek között, Holmlund kutatása közvetlen kapcsolatot tárt fel a szív- és érrendszeri megbetegedések és a megmaradt fogak száma között. A Gunnar Holm és Lars Lind közreműködésével készített tanulmány 7674, zömmel fog körüli (periodontális) betegségben szenvedő nőt és férfit vizsgált átlagosan 12 évig, és 629 személy halálának okát elemezte, akik a tanulmány időtartama alatt vesztették életüket. 299 alany esetében a halált szív- és érrendszeri megbetegedés okozta.

A fogak száma és a szívbetegségek közötti összefüggés elmélete alapján a szájban és a fogak körül kialakuló fertőzések áthúzódhatnak a szisztémás keringési rendszerre, és alacsony fokozatú, krónikus gyulladást okozhatnak, ami a szívroham és más szív- és érrendszeri epizódok közismert kockázati tényezőjének számít. A természetes fogak száma azt tükrözi, mennyi krónikus gyulladásnak volt kitéve a személy élete során.

A tanulmányt az a tény korlátozza, hogy az eredményeket nem lehetett társadalmi-gazdasági faktorokhoz igazítani, és nem lehetett teljes mértékben a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkhöz igazítani.

A szívbetegség világszerte az első számú haláloknak számít: az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint mintegy 17 millió ember halálát okozza évente.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

2010.04.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések