Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kétmilliárdan élnek rossz higiéniás körülmények között

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Az ENSZ nemrégiben megjelent közleménye szerint több mint kétmilliárd ember él rossz higiéniás körülmények között szerte a világon. A jelentés figyelmeztet, hogy ha az elkövetkezendő hét évben nem lesz elegendő forrás, a Milleniumi Fejlesztési Cél, mely szerint 2015-re felére csökkentik a megfelelő közegészségügyi viszonyok nélkül élő emberek számát, nem fog teljesülni. A beszámolót az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek Gyermekek Alapítványa (UNICEF) készítette. "Ha folytatódik a jelenlegi tendencia, a Milleniumi higiéniás projekt több mint 700 millió emberrel kevesebbhez jut el a tervezettnél" - nyilatkozta Ann Veneman, az UNICEF vezérigazgatója. "Drámai változások nélkül nagy lesz a veszteség."

A legnagyobb számú lakosság Afrikában és Dél-Ázsiában érintett, ahol a hozzáférés aránya több mint 10 százalékkal a célkitűzésekben foglaltak alatt van. Eritreában például a lakosság mindössze 2 százaléka jutott megfelelő toaletthez, öblítős WC, latrina, vagy komposztáló WC formájában 1990-2006. között. Dél-Ázsiában még mindig körülbelül 778 millióan a szabad ég alatt végzik szükségüket, mely nagymértékben fokozza a hasmenés kockázatát gyermekek számára. A fejlődő országokban pedig ez a betegség a vezető halálok ebben a korosztályban, áll a riportban.

A biztonságos ivóvíz ügyében pozitívabb eredményekről számoltak be: 1990 óta első ízben csökkent egymilliárd alá a nem megfelelő ivóvizet fogyasztó emberek száma. "A mostani irányban haladva 2015-re a világ lakosságának több mint 90 százaléka jó minőségű ivóvizet fog kapni" - írják a szakértők.

Egyes országokban hatalmas fejlődésről számoltak be. Mianmarban (Burma) 1990 óta 68 százalékra sikerült emelni a megfelelő ivóvízhez jutók arányát. Vietnámban is sikerült 47 százaléknak elérhetővé tenni ugyanezt. Afrika szubszaharai része azonban továbbra sem lépett a biztonságos ivóvíz elterjesztésének útjára. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a vízforrások nagyon távol találhatók az emberek lakóhelyétől. Az ENSZ riport szerint ha az ivóvízhez több mint 30 percet kell utazni, az emberek hajlamosak kevesebbet fogyasztani a távoli forrásból, és inkább a közelebbi, nem megbízható vízforrásokra hagyatkoznak. "Ha meg akarjuk menteni az embereket a szegénység csapdájából, és az egészség előnyeit szeretnénk élvezni, az ivóvízzel és a csatornázással kell elkezdeni" - mondta el Margaret Chan a WHO főigazgatója.

2008.07.25 08:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Négylábú gyógyítók

Az állatokkal való együttélés, az állatok terápiás alkalmazása javítja az idős emberek életminőségét és egészségi állapotát. Miért olyan hasznos az időskori háziállattartás? Mit adhatnak a négylábú "doktorok"?

tovább


Szponzorált hirdetések