Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyszerűen: nem!

kategória: Elhízás, Pszichológia, Táplálkozás

Válogassa meg a szavait, akinek fontos a diéta sikere! Ha például ahelyett, hogy azt mondanánk, "nem ehetek", inkább úgy fogalmazunk, hogy "nem kérek", kevésbé valószínű, hogy elbukjunk a fogyókúránkat. Ha a fogalmazásunk módjával is kifejezzük, hogy "nem tudunk", vagyis nem ehetünk meg valamit, azzal magunknak is azt sugalljuk, hogy ez bennünk a veszteség érzését kelti. Ennél még az is jobb, ha egyszerűen csak nemet mondunk, legyen szó ünnepi vacsoráról, ingyen desszertről vagy akár a nagymama süteményéről.

A Houstoni és a Bostoni Egyetem kutatói 30 diétázó nőt vontak be a kutatásba, hogy lássák, hogyan válik be a "mondj nemet stratégia" a gyakorlatban. A jelentkezőket három csoportra osztották aszerint, hogy 10 napig milyen stratégia szerint utasítják majd vissza az extra kalóriákat. Az első csoport tagjainak egyszerűen nemet kellett mondaniuk, a második csoportot viszont arra kérték, hogy válaszoljanak a "nem ehetek" és hasonló kifejezésekkel, míg a harmadik csoport tagjainak, ha valamivel megkínálták őket, azt kellett válaszolniuk, hogy nem kérik.

Az eredményekből kiderült, hogy akik az utolsó csoportban voltak, sikeresebben tudtak ellenállni a csábításnak. "Az a legnagyszerűbb ebben a módszerben, hogy könnyen megvalósítható, és valóban működik" - mondta Vanessa Patrick és Henrik Hagtvedt, a tanulmány két szerzője. A tanulmány a Consumer Research oldalain jelent meg.

2012.03.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések