Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyszerűen: nem!

kategória: Elhízás, Pszichológia, Táplálkozás

Válogassa meg a szavait, akinek fontos a diéta sikere! Ha például ahelyett, hogy azt mondanánk, "nem ehetek", inkább úgy fogalmazunk, hogy "nem kérek", kevésbé valószínű, hogy elbukjunk a fogyókúránkat. Ha a fogalmazásunk módjával is kifejezzük, hogy "nem tudunk", vagyis nem ehetünk meg valamit, azzal magunknak is azt sugalljuk, hogy ez bennünk a veszteség érzését kelti. Ennél még az is jobb, ha egyszerűen csak nemet mondunk, legyen szó ünnepi vacsoráról, ingyen desszertről vagy akár a nagymama süteményéről.

A Houstoni és a Bostoni Egyetem kutatói 30 diétázó nőt vontak be a kutatásba, hogy lássák, hogyan válik be a "mondj nemet stratégia" a gyakorlatban. A jelentkezőket három csoportra osztották aszerint, hogy 10 napig milyen stratégia szerint utasítják majd vissza az extra kalóriákat. Az első csoport tagjainak egyszerűen nemet kellett mondaniuk, a második csoportot viszont arra kérték, hogy válaszoljanak a "nem ehetek" és hasonló kifejezésekkel, míg a harmadik csoport tagjainak, ha valamivel megkínálták őket, azt kellett válaszolniuk, hogy nem kérik.

Az eredményekből kiderült, hogy akik az utolsó csoportban voltak, sikeresebben tudtak ellenállni a csábításnak. "Az a legnagyszerűbb ebben a módszerben, hogy könnyen megvalósítható, és valóban működik" - mondta Vanessa Patrick és Henrik Hagtvedt, a tanulmány két szerzője. A tanulmány a Consumer Research oldalain jelent meg.

2012.03.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Betegápolás otthon

A betegek kerülhetnek olyan állapotba, lehetnek olyan sérüléseik, amikor - a rosszabbodást megelőzendő - nagyon oda kell figyelni arra, hogyan kell őket fektetni, ültetni, mosdatni, illetve, ha szükséges elsősegélynyújtásban részesíteni.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések