Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Két nap múltán is van remény az agyi katasztrófa kezelésére

kategória: Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

A nemzetközi terápiás irányelvek hangsúlyozzák, hogy szélütés után a legkorszerűbb kezelés eredményei is csak akkor hatásosak, ha a beteget egy órán belül ellátják, de bizonyos gyógyszeres és környezeti beavatkozásokkal még akár 48 óráig is van esély a javulásra egy új kezelési módszerrel, amelyet a Brain legújabb száma ismertet. A hagyományos, 60 perces időhatárt még az Egyesült Államokban, a különleges szállítással megszervezett központokban is csak a betegek tíz százaléka esetén sikerül elérni.

A jelenlegi legkorszerűbb kezelési mód a szélütést okozó véralvadék feloldása. Különféle gyógyszerekkel az alvadék föloldható, és ha a vérkeringés a veszélyben lévő agyterületen időben helyreáll, van remény az állapot visszafordítására. Ha ez nem sikerül, akkor a károsodás végleges - eddigi ismereteink szerint. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy számos esetben a páciensek mozgása még fél év múlva is javult.

A svédországi Lund Kísérleti Agykutató Laboratóriumának kutatói amerikai kollégáikkal 15 éve kezdtek foglalkozni az agykárosodás megállításának, illetve visszafordításának kérdésével. Először agyi katasztrófát idéztek elő patkányokban, majd az állatokat két csoportba osztották. Az egyik csoport megszokott ketrecében maradt, a többieket különleges környezetbe helyezték, ahol csövek, oszlopok, létrák folyamatos ingert szolgáltattak. Amikor megvizsgálták az állatokat, kiderült, hogy a speciális "fizikoterápiás" környezet számos funkciót stimulált, köztük a sigma-1 receptort.

Amikor a receptort gyógyszerrel aktiválták, az állatok annak hatására is gyorsabb javulást mutattak, mint a hagyományos ketrecben lévők. Eszerint a kezeléssel az agy természetes önjavító képessége jelentősen fokozható. Egy japán gyógyszercég máris elkezdte szélütött betegek vizsgálatát. A munkacsoport vezetője hangsúlyozta: "az állatkísérleteket olyan emberi vizsgálatok követik, melyek betegek gyógyítását segíthetik. Ez azt is mutatja, milyen sok idő és munka kell, amíg az alapkutatásból klinikai eredmény lehet".

2011.03.04 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések