Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Két magyar közül egy túlsúlyosnak tartja magát

kategória: Elhízás

A magyar felnőtt lakosság több mint fele (52 százaléka) tartja magát kisebb-nagyobb mértékben túlsúlyosnak. Ugyanakkor a megkérdezettek közül csak minden harmadik (34 százalék) törekszik jelenleg arra, hogy fogyjon - áll a nemzetközi Nielsen piackutató vállalat kutatásának összegzésében.

A fogyni akaró magyarok túlnyomó része (89 százalék) étrendjén változtat a fogyás érdekében, 57 százaléka több mozgással vagy tornagyakorlatokkal (is) igyekszik megszabadulni felesleges kilóitól. Fogyást elősegítő tablettát, esetleg más típusú szert a válaszadók 8 százalék említ.

Minden tizedik fogyni vágyó diétázik: minimális mennyiségű szénhidrátot, de sok zsírt fogyaszt. Az étrendjükön változtatók közül legtöbben a csokoládé és cukor fogyasztását csökkentik, aztán a kevesebb zsír következik, majd több természetes, friss élelmiszert fogyasztanak. Egyharmadnál magasabb azok aránya, akik ugyan nem esznek mást, mint eddig, de csökkentik a mennyiséget.

"Egyre többen törekszenek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak, amit igazol, hogy sokak vásárlási szokásai eltérnek a korábbitól" - mutatott rá Melisek Eszter, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója. Az egészséges étrend kialakítására tett törekvések tekintetében a felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett magyar fogyasztók háromnegyed része kisebb-nagyobb gyakorisággal vesz jódozott sót, és kétharmad azok aránya, akik teljes kiőrlésű vagy magas rosttartalmú lisztből készült termékeket szereznek be. Szintén elterjedt a probiotikus vagy acidophilus baktériumot tartalmazó joghurt, valamint a csökkentett koleszterintartalmú étolaj és margarin vásárlása (a megkérdezettek 44, illetve 43 százaléka tesz így).

Míg a kutatásban részt vevő magyarok 52 százaléka gondolja magát túlsúlyosnak, addig a britek 64, az írek és spanyolok 63-63, a belgák 62 százaléka értékeli túlsúlyosnak önmagát. A fogyókúrázók aránya viszont eltér: Magyarországon az összes megkérdezett mindössze 34 százaléka fogyókúrázott a megkérdezés időpontjában, viszont a kontinens átlaga 46 százalék. Ebből a szempontból "Európa-bajnokok" az osztrákok 53 százalékos aránnyal, utánuk az észtek következnek 52, majd a britek, csehek és írek 51-51 százalékkal.

2012.01.31 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések