Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Két kar átültetése Németországban

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Egy német orvoscsoport pénteken jelentette be, hogy végrehajtották a világ első olyan műtétét, melynek során két teljes kar átültetésére került sor. Az új végtagokat egy gazda kapta, aki baleset során veszítette el karjait.

Az 54 éves férfi a 15 órán át tartó műtét után a körülményekhez képest jól van, nyilatkozta az ország déli részén fekvő müncheni Műszaki Egyetem klinikájának szóvivőnője. A műtét július 25-26-án zajlott. A beteg, aki a baleset óta hat éve élt karok nélkül azért fordult az egyetemi Rechts der Isar Klinika 40 fős csoportjához, mert kétszer is hiába próbálkozott művégtagok használatával. "A beteg állandó segítségre szorult, és azt amilyen gyorsan csak lehet, meg szerette volna változtatni" - áll a klinika közleményében. A transzplantációs csapat vezetője, Christoph Hoehnke az újságíróknak elmondta, hogy mélyen megindította, mikor a beteg felesége az operációt követően a betegágynál ösztönösen megfogta férje új kezeit. Az asszony szerint éppen úgy néznek ki, mint valaha, állítja Hoehnke. A beteg jó állapotban van, ám még két évig is eltarthat mire újra érezni fog az ujjai hegyével is, mivel az átültetett idegeknek még sokat kell nőniük, közölte a klinika szóvivőnője.

A klinikán évtizedek óta működik a mikrosebészeti és replantációs sebészet. Szakterületük az interdiszciplináris (több szakmát is átfogó) műtét, mely most elengedhetetlen volt az eljárás bonyolultsága miatt. Hans-Günther Machens professzor azóta készíti elő ezt a műtétet, hogy decemberben kinevezték a klinika igazgatójává. Az orvosok elárulták, hogy a beteg immunrendszerének visszaszorítása az új végtagok kilökődésének megakadályozása miatt kulcsfontosságú volt. Szintén kihívást jelentett a megfelelő donor megtalálása, aki ugyanolyan nemű, korú, bőrszínű, méretű és vércsoportú volt, mint a beteg.

Öt csapat dolgozott két műtőben este tíz órától fogva a műtét éjjelén. A beteg és az alig néhány órával azelőtt elhunyt donor műtéte között oszlott meg az öt csapat. Első lépésként felszabadították az izmokat, idegeket és ereket, melyeket össze kellett kapcsolni az új végtagéval. Mielőtt a donor csontjait elvágták, a karok ereit hűtött tartósítóoldattal töltötték fel. Mindkét kart pontosan a törzshöz kapcsolódásánál távolították el. Először a csontokat egyesítették, majd az artériák és vénák következtek a vérkeringés biztosítása érdekében a lehető leggyorsabban. "A karok hamar visszanyerték rózsaszín színüket" - mondta el a szóvivőnő. A sebészek ezt követően egyesítették az izmokat és inakat, az idegeket végül a bőrt.

Mostantól szoros megfigyelés alatt tartva a beteget ellenőrzik a sebgyógyulást, az esetleges fertőzések, gyógyszermellékhatások, vagy az immunrendszer miatti kilökődés jeleit. Elmondták azonban, hogy elégedettek a beteg javulásával, aki a fizikoterápia mellett pszichológiai tanácsadásban is részesül. A klinika szerint a kéz- és alkarátültetettek száma még mindig alacsony, és a müncheni operáció, a könyök, illetve felkar egyesítése még nagyobb kihívást jelent az immunrendszernek és a keringésnek.

2008.08.05 04:10:02

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések